TRAFİK ADABI 4

 

TRAFİKTE TEMEL DEĞERLER

c. HOŞGÖRÜ

 Bir bahçeye giremezsen, durup, seyran eyleme.

  Bir gönül yapamazsan, yıkıp viran eyleme.” (Yunus Emre)

“Hoşgörülü ol ki sana da öyle davranılsın.”

 Hoşgörü, kişinin kendisininkinden farklı; ahlaki ve dini değerlere, dünya görüşlerine, düşüncelerine, yaşam tarzlarına, davranışlara vb. sahip olan başka insanlara müdahale etmekten bilerek veya isteyerek, kaçınması eylemi olarak tanımlanmaktadır. Yani, ortaya çıkabilecek sorunları anlayışla karşılayarak, olabildiği kadar hoş görme durumu, müsamaha, tolerans anlamına gelmektedir.

 Hoşgörü, kendi görüşünüze ve çoğunluğun görüş biçimine aykırı  düşen görüşlere, sabırla ve taraf tutmadan katlanma demektir. İzin verme ve iyi karşılama anlamlarına da gelir.

 Hoşgörü, trafik içinde sürücülerin en fazla ihtiyaç duyacakları değerlerden biridir. Bir sürücü, trafik ortamında farklı özelliklere sahip sürücüler, yolcular ve yayalarla birlikte araç kullanmak durumundadır. Hoşgörülü olma özelliği yoksa sürücü, sabırsız, öfkeli, yorgun, stresli, başarılı iletişim kuramayan, kural ihlali yapan bir kişi olacaktır. Bilinçli bir sürücü hoşgörülü olabilmek için güne dinlenmiş başlamalıdır.

 Mevlana’nın;

 Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol” sözünü hayatımıza örnek almalıyız.

Unutmayın! Hoşgörülü olabilmek için; kendinize ve yaptığınız işe değer verin, iletişim içinde olduğunuz kişilere değer verin, alıngan olmayın, kimseyi küçümsemeyin, affedici olun, anlayışlı olun, herkesin olaylara farklı bakabileceğini yani “aynı resme farklı gözlerle baktığını” unutmayın.

 “Yaratılanı hoş gör, yaratandan ötürü.”

Örnek 1:

 Park etme konusunda acemi olan bir yeni sürücü, yolda iki aracın arasına park etmeye çalışırken, arkasındaki araç sürücüsü bu duruma hoşgörü göstermeyip, sürekli kornaya basarsa, park etmeye çalışan sürücü panik olacak ve park etme süresi artacaktır. Oysa fazladan gösterilecek 30 saniyelik bir hoşgörü, daha huzurlu bir trafik ortamı oluşturacak ve acemi sürücünün de daha kısa sürede manevrasını tamamlamasını sağlayacaktır.

 Örnek 2:

 Bir sürücünün önünde duran bir araçtan yaşlı bir yolcunun indiğini düşünelim. Yaşından dolayı bu yolcunun araçtan inme zamanı normalden biraz daha uzun olabilir.

   Arkadaki sürücünün bu duruma hoşgörü göstermeyip, kornaya basması yolcunun araçtan daha hızlı inebilmesini sağlamayacağı gibi trafik ortamında da huzursuz, stresli bir durum oluşmasına sebep olacaktır.

 

Neden Trafikte Tahammül Etmeliyiz?

 “Tahammülde bir fazilet vardır ki çoğu zaman başarının zaferinden büyüktür. (Samuel Smiles) ”

Tahammül; insanın kötü, güç durumlara karşı koyabilme ya da katlanabilme gücü olarak tanımlanmıştır (TDK). Kendi görüşünüze ve çoğunluğun görüş biçimine aykırı düşen görüşlere, sabırla ve taraf tutmadan katlanabilme özelliğidir

Tahammül trafik içinde sürücülerin en fazla ihtiyaç duyacakları değerlerden biridir.

 Bir sürücü, trafik ortamında farklı özelliklere sahip sürücüler, yolcular ve  yayalarla birlikte araç kullanmak durumundadır. Bunların içinde, kurallara uymayan sürücüler ve dikkatsiz yayalar olabilir. Sürücünün, bu tarz yanlışla karşılaştığında buna katlanabilmesi şüphesiz ki çok güçtür.

 Ancak trafik içinde istenmeyen durumlara tahammül edebilmek taraflar arasında yaşanabilecek kötü olaylara engel olacak, çok daha huzurlu bir trafik ortamı yaratacaktır.

SORU   YORUM   Vatandaş soruyor ?

Gece gündüz demeden hemen  her gün toplumun huzurunu kaçıran patlak egzozlu veya susturucuları çıkarılmış motosiklet veya otomobil ( İLAVE 2 VEYA 4 EGZOZLU )  kullanan  sürücülerinin  (adeta nöbetçi gibi  23.00- 24.00- 01.00- 02.00- 03.00 dolaylarında ve günün her saatinde) bilhassa ŞEHİT ÖMER FAYDALI Caddesindeki kamusal trafik terörü ve zulümlerinden ne zaman kurtulacağız?

Gezi ve dinlenme alanı olan GAZİPAŞA Caddesinde “YAYALAŞTIRILMIŞ ALAN” olarak, araç kullanılma yasağına rağmen, egzoz patlatıp yüksek gaz vererek dolaşılması esef verici bir olaydır!...

Kamyon ve otobüslerin şehir içinde havalı korna kullanmaları yasak, ayıp ve saygısızlıktır!...

YALOVA HALKI BU ZULÜMÜ HAK EDİYOR MU ?

LÜTFEN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ BİLDİREREK KATKIDA BULUNUNUZ !....

SORU CEVAP

Kentlerimizin en büyük sorunlarından biri olan trafik sıkışıklığında  trafiği açmayacağını bile bile sürekli korna çalarak, çevre da bulunanların gürültü kirliliğine maruz bırakılması hali, hangi temel değere sahip olunmadığını gösterir?

A. Öfke      B. Sabır      C.İnatlaşma   D.  Aşırı tepki                                 DOĞRU CEVAP :  B

 

 

Sağlıcakla ve hoşça kalın,her ne kadar kalınabiliyorsa !...