Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, Dünyada her yıl trafik kazalarında yaklaşık 1 Milyon 300 bin insan ölüyor. Aynı kazalarda 50 Milyona yakın insan, birçoğu kalıcı hasarlar alarak yaralanıyor veya özürlü kalıyor.. Trafikte ölümlerin sayısı 2020'de 1 Milyon 900 bine  çıkması öngörülüyor..
Dünyada meydana gelen trafik kazası kaynaklı ölümlerin yarısı, 10 ülkede meydana geliyor. Brezilya, Kamboçya, Çin, Mısır, Hindistan, Kenya, Meksika, Rusya, Vietnam ve maalesef TÜRKİYE…  Türkiye'nin bu ülkeler arasında ne işi var?...
HER YIL 10 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR !...
Son yıllarda TÜRKİYE’ DE karayollarının hızla iyileşmesine, uluslararası standartlara ulaşılmaya çalışılmasına rağmen, trafik kazalarında her yıl yaklaşık 10 bin insan hayatını kaybediyor. Yaklaşık 200 bin insan yaralanıyor ve on binlerce insan özürlü hale geliyor…
Kazaların en önemli nedenleri ise; emniyet kemeri kullanım bilincinin yeteri kadar oluşmaması, aşırı hız, cep telefonu kullanılması, alkollü ve uyuşturucu almış olarak araç kullanılmasıdır.
Yani trafik kazası kayıpları, önemli ölçüde sürücü ve yayaların dikkatsiz ve tedbirsiz olan davranışlarına bağlı…
Trafik kazalarının önüne geçilmesinin önündeki en büyük neden, bu sorunun ne kadar büyük ve ciddi olduğunun henüz farkına varılmış olmamasıdır. Ancak, sorunu çözen örnek ülkeler var. Örneğin Avustralya, Hollanda, İsveç ve İngiltere'de son 40 yılda trafik kazalarında görülen ölümler yarı yarıya azalmıştır.
Bu başarının ortak nedenleri arasında siyasilerin öncelikli olarak elini taşın altına koyması ve kamuoyunun ve duyarlı sivil toplum örgütlerinin ortak hareket etmesi gösteriliyor. Sonuçta onlar başardı, biz ise sorunun farkına dahi henüz varamadık. Ama geç kalmadık!... Başarabiliriz!... Yeter ki, bu konuda hem fikir olalım. Yollarda on binlerce insanımızı  kaybedip özürlü kalmalarına neden olmayalım… 
Bu büyük sorunun çözülebilmesinde yaklaşık 80 bin Askeri Şoförün eğitiminde ( Alay ve Tabur K,) orta ve üst düzey yönetici olarak görev ve sorumluluk almış bir vatandaş olarak manevi sorumluluk hissetmekteyim.  Az da olsa bir çözüm yolu olarak “ŞOFÖR DEDESİ” köşemde kazaları en aza indirerek, can ve mal kaybını  en az seviyeye indirebilme hizmetini fahri olarak yürütmeyi bir vatandaşlık sorumluluğu olarak bir kamu görevi kabul edip, bu hususta bütün vatandaşlarımı bilinçlendirerek birer fahri görevli olarak davranmalarını mümkün olabildiğince sağlamaya çalışmaktır.  Her vatandaş trafik kurallarına aykırı davrananları, 155’ e bildirmeyi bir kamu görevi olarak kabul edip ilgililere bildirmelidir!...
Öngörüm, her gün 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile ilgili ve genel bilgi ve tecrübeler ile ilgili hususları köşemde yazarak, halkımı ve milletimi bilgilendirip bilinçlendirerek trafik konuları ile ilgili hassasiyet ve sorumluluklarını pekiştirebilmektir. Bu konuda bütün ilgililerin önerilerini bekliyorum…
Kazların en az seviyeye inmesi dileklerimle hoşça ve sağlıcakla kalınız!...