Yaklaşık 4.000 yıl önce kaleme alınmış dünyanın ilk aşk şarkısının sözleri…

''Güvey kalbimin sevgilisi,
Güzelliğin büyüktür, bal gibi tatlı,
Arslan, kalbimin kıymetlisi,
Güzelliğin büyüktür, bal gibi tatlı.

Beni büyüledin, önünde titreyerek durayım,
Güvey, senin tarafından yatak odasına götürüleyim,
Beni büyüledin, önünde titreyerek durayım,
Arslan, senin tarafından yatak odasına götürüleyim.'

İnsanoğlu var olduğu ilk günden beri aşk uğrunu neler yapmamış ki ?

Aşk uğruna şiirler yazılmış, besteler yapılmış, çöller aşılmış, dağlar delinmiş, ölüm bile göze alınmış. İnsanı en derinden etkileyen duygudur aşk… Aşk sadece karşı cinse duyulmaz, hayatta her şey için aşk ateşi yanabilir.  

Prof.Dr. Muazzez İlmiye Çığ’ın Türkçeye çevirmiş olduğu Türk Tarih Kurumu tarafından basılan ‘’ Tarih Sumer’de başlar ‘’ kitabından öğrendiğimiz bilgiye göre, bu şiir Sümer Kralı Suşin  ile evlenmek üzere seçilmiş bir kadının  evlilik töreninde krala söyleyeceği şarkının sözleridir. Yukarıda yazılı 2 dörtlük aslında 7 kıtadan oluşan şarkı sözünün ilk 2 kıtasıdır.

Suriye’nin kuzeyinde  yer alan Ugarit şehrinde bulunan ve milattan önce 14. Yüzyıla dayanan toprak tabletlerden çıkan yazıtlardan deşifre edilen şarkının sözleri ve notalarını çözümlemek  California Üniversitesi Asuroloji profesörü Anne Drafffkorn Kilmer’in  tam 15 yılını almıştır.

Bu şarkı mutlaka en eski aşk şarkısı değildir, sadece kazılarda  ele geçen en eski  aşk şarkısının sözleridir. Zaman içinde çok daha eski yıllara dayanan şarkılar da  bulunabilir. Zira dünyanın bulunan en eski çalgısının yaklaşık 100.000 yaşında olabileceği söylenmektedir bilim adamları tarafından.

Doğu Kırım’da yapılan kazılarda bulunan 41 adet düdük ‘ün  90.000 veya 100.000 yaşında olduğu tahmin edilmektedir. Libya’nın Haua Fteah  yöresinde bulunan  ve  kuş kemiğinden yapılmış bir Flüt’ün  70.000 veya 80.000 yaşında olduğu düşünülmektedir. Yugoslavya’daki bir mağarada kazı yapan arkeologlar tarafından  bulunan  bir ayının uyluk kemiğinden yapılma Flüt’ün  43.000 yada  67.000 yaşında olabileceği yapılan karbon testlerinden anlaşılmıştır. Müzikolog Bob Fink yaptığı incelemede, bu flüt’ün batı müziğinin temel formu olan yedi nota ölçüsüne göre yapıldığını söylemektedir. Flütlerin yapıları, bu flütlerin kullanıldığı  zamanlarda insanların belli bir müzikal bilgi birikimi olduğunun da kanıtıdır.  Deliklerin ölçüsü rastgele yapılmamıştır.

Mezopotamya bölgesinde  yaşamış  eski medeniyetlerin izleri  sürüldüğünde, müzik tarihi açısından çok eski dönemlere ulaşılmaktadır. Dünya’da müzik ilk olarak nerede  ve nasıl  başladı  ?

 Yarın itibarıyla başlayacak yazı dizisinin konusu  bu olacak…