California’da Pasifik Okuyanusu kıyısında bir konserve fabrikasının yerine kurulan Monterey Körfezi Akvaryumunu yılda, 1.8 milyon kişi , 3500 bitki ve 623 balık çeşidini görmek için ziyaret etmektedir.

Bu akvaryumda ( aquarist ) olarak çalışan Mark Ferguson , özel bir düzenek kurarak kullandığı müzik setinde, su altı mikrofunu ile yaptığı kayıtlarda ,akvaryumda elektrik balıklarının çıkardığı melodileri dinlerken nerdeyse hipnotize olduğunu belirtiyor. Balıkların birbirlerinin frekans alanlarına girmemek için frekanslarını inceltip kalınlaştırdıklarını, zengin bir ses örgüsü ,usta bir ritim ve armonik seslerle süslenmiş melodiler çıkardıklarını gözlemlemiş.

Yunuslar ve yarasalar avlarını araştırırken ses frekanslarını kullanırlar. Yarasalar saniyede frekansı 35-70 khz olan 10-100 ses dalgası verir. Burnundaki kıvrımları ve ağzı ile belirli yönlerde işaretler gönderir. Hayvan iki kulağına gelen ekonun kuvvetini karşılaştırır. İşaretler avın yeri , hızı ve doğrultusu yönünde bilgi verir.

Yarasanın başlıca avı olan gece kelebekleri de yarasalara yakalanmamak için karşı silah geliştirmişlerdir. İşitme organlarının gelişmesi sayesinde yarasaları tesbit edip aksi istikamet uzaklaşırlar.

Yunusların ses ile kontrol sistemi, modern elektronik araçlardan kesinlikle üstündür. Deniz taşıtlarında kullanılan sonarlar yunuslardan esinlenerek geliştirilmiştir.

Bazı canlılar ses sistemlerini kullanarak beslenme ve hayatta kalma kabiliyetlerini geliştirmişlerdir. Bazı canlılar da ses sistemlerini kullanarak üreme ve yaşamı renklendirme işlevlerini sürdürmektedirler.

Denizler altında da ezgiler varlığını sürdürüyor…