Zoologların 12 yıl süren yüzlerce saatlik araştırmaları sonunda , balinaların şarkıları kayıt altına alınıyor. Balinalardan bazen orkestra zillerini andıran bir ses, bazen güçlü bir orgun inlemesi ,bazen bir flütün fısıltıları dinleniyor. Melodilerin gelişleri her seferinde aynı sıra ile olmakta . Bazen araya başka parçalarda katılmaktadır, fakat araya giren parçalarda da aynı melodik cümleler belli sıra ile gelmektedir. Onlarca mil uzakta, deniz altına salınan başka iki ‘’ hidrofonda ‘’ denizaltı mikrofonundan, hemen hemen aynı parça, başka solist balinalar tarafından icra edilmiş ve bu sesler kayıt altına alınmıştır.

Ses kayıtlarının spektrum analizi yapılmış ve hayvanlar dünyasında bu olayın bir benzerinin olmadı anlaşılmıştır. Çünkü balinalar hep aynı şarkıyı söylememekte , hemen her yıl yeni ve daha güzel bir melodi bestelemektedirler. Yalnız uzun beslenme mevsimi boyunca bu şarkıyı keserler, beslenme mevsimi bitince ‘’ Müzik mevsimi ‘’ başlar. Bugüne kadar kaydedilen şarkıcı balinaların hepsi erkekti. Belki de erkek balinalar bu şarkılar ile dişi balinaları etkilemek istemektedirler.

Belli bir balina gurubu hep aynı şarkıyı söylediğinden şarkı balinaların aynı guruptan olduklarını anlamalarını sağlıyor. İşin diğer bir ilginç yanı da, birbirlerinden yüzlerce mil uzaklıkta, karşılaşmaları asla mümkün olmayan balinaların melodilerinde bile temel yapı ve tema sıralaması aynı olmuştur. Sanki bütün bu balina gurupları bir eğitmen tarafından eğitilmiş gibiler.

Farklı guruplarda balinalar karşılaştıklarında birbirlerini şarkı söyleyerek selamlamaktadırlar. Barışçıl bir hayvan olan balinalar belki de mutluluklarından şarkı söylemektedirler.

Dünyada barışın dilini musıki sembolize etmektedir. Umarım dünyamızda barış şarkıları hakim olur.