Dün Fasıl SAY konseri ile ilgili yazımı yazarken bir yandan da kulağım bir televizyon kanalından yayınlanan ana haber bültenindeydi, bir ara müzik dinlemenin ve icrasının haram olduğuyla ilgili haberi sunan spikere odaklandım . İnanın artık haberleri dinlerken insanın dengesi bozuluyor, o kadar çok abuk sabuk gündemler oluşturuluyor ki şaşıp kalıyorsunuz. Gün geçmiyor ki gündemi sarsan bir konu ortaya atılmasın. Müzik konusunda söylenen bu manasız haberleri ciddiye almıyorum. Musıkinin önemini en güzel anlatan örnek Mevlana Celalettin Rumi’dir. Her kim ki musıki haram mıdır diye endişe ediyorsa , biraz Mevlana’nın yaşamını incelesin diyorum.

Medeni yaşam için çıkarılan kanunlarımızın erozyona uğramadan güncellenmesi toplumsal huzurumuz için çok önemlidir. Medeni kanunları baypas edecek uygulamalar geleceğimizi karartacak yeni sıkıntıların kaynağı olacaktır.

Son yıllarda gündemi sarsan en iç yakıcı haberler de çocuklara yönelik istismar haberleridir. Bu haberler toplumda infiale sebep olmaktadır. Bilhassa çocukların yurt gibi yerlerde yaşadıkları bu tacizler toplumsal bir utançtır. Devletimizin bu konularda daha sıkı denetimlerle çocuklarımıza yönelen bu çirkin saldırıların kökünü kazıması gerekmektedir. Çocuklarımızın geleceklerini karartacak kötü niyetli kişiler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.

Atatürk’ün çocuklarımızla ilgili söylemi bizim bu konuda yapmamız gereken işlemler için bir rehberdir. "Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, Onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır." Bütün yaşamı boyunca çocuklara verdiği önem örnekleri ile ortadadır. 23 Nisan Çocuk Bayramı dünyada tek çocuk bayramıdır. Evlat edindiği çocukların eğitimi ve öğretimi için yaptıkları toplum için birer örnektir.

Yalova’da tanıyıp himayesine aldığı Çoban Mustafa bu söylediklerime harika bir örnektir.

Hayvan otlatırken karşılaştığı Çoban Mustafa’yı himayesine alıp önce tedavisini yaptırttı, ardından Beşiktaş’ta 19 İlkokul, sonra Işık Lisesinde Ortaokul ve Kuleli Askeri Lisesinde Lise eğitimini tamamlatıp Kara Harp Okuluna kaydını yaptırttı. Çoban Mustafa eğitim sürecini başarıyla tamamlayıp Tankçı Teğmen olarak silahlı kuvvetlerde subay olarak görev yaptı. Böylece himayesine aldığı çocuğun istikbalini kurtardı ve onun bu vatana hizmet eden önemli bir birey haline gelmesine vesile oldu.

Atatürk’ün manevi evlatlar edinmesi de yine Türk toplumuna bir mesajdır… Çocuklar hepimizin çocuklarıdır, onların korunması , yetiştirilmesi , eğitilmesi ve ülkenin istikbalinin onların elinde olacağı mesajıdır. Çocuklarımızı koruyup iyi yetiştirirsek ülkenin geleceğini garanti altına almış olacağız. Çocuklarımızın eğitimi için Bilim ve Sanatı baş tacı etmemiz aslında medeniyetin gelişmesine yapılan en önemli yatırımdır. Medeniyet insanların mutlu, huzurlu ve barış içinde yaşamışının teminatıdır.

Atatürk yaşamı boyunca topluma rehberlik ve önderlik yapmıştır. Mesela Yürüyen Köşk örneği gibi… Yalova’da o tarihlerde her yer ağaçlık ve yemyeşildir , konu sadece bir dalın kesilmesi meselesi değildir , dünyaya bir çevre mesajdır… Yeşili koru, doğayı katletme, dünyayı sadece insanın yaşam alanı olarak görme , dünya bütün canlıların ortak yaşam alanıdır… Yürüyen Köşk olayının özet mesajı bence budur…