İş eldiveninden-bisiklete.
Otomabil sanayiinden-uçak sanayiine.
Cep telefonu kabından-Ortopedik sağlık ürünlerine.
İnşaat sektöründen-enerji sektörüne.
İsterseniz evinizdeki lavabo ve küvete kadar…..
Şaka gibi ama değil önümüzdeki yılların en çok kullanılacak maddesi  Karbon elyaf ve onun kullanılacağı ürünler olacak.
İlimiz sınırları içinde kurulu bulunan Akkök şirketler grubuna ait Aksa fabrikası bünyesinde kurulan daha sonra  %50 sinin Amerikalılarla paylaşılarak büyümenin önünün açıldığı DOWAKSA üretim artışı ve yeni yatırımlara hazırlanıyor.
İşin bu kısmı elbetteki ticari hedef ve profesyonel yönetimi ilgilendiriyor. Firmanın yeni sipariş ve anlaşmaları rüzgar enerjisi üretiminde kullanılan pervane kanatlarının daha uzun ve dayanıklılığı ile daha fazla enerji sağlaması üzerine olunca üretim artışı ilimize hatta ülkemize yansıyacak katma değer artışıdır.
Benim asıl gündeme getirmek istediğim konu ise daha farklı.
Geçtiğimiz yıl içerisinde Dowaksa tarafından Yalova’da yapılan ciddi testtir. Bana göre bnasında hakkını bulamamış bir konuydu. Yalova-Çınarcık yolu üzerinde yapılan iki binadan birisi 1999 öncesi deprem yönetmeliğine göre yapılmıştı, diğeri ise karbon elyaf ile güçlendirilmiş bir bina idi. Her iki binaya da aynı anda 7.4 lük depremin yarattığı güç uygulanmı,binalarda biri yıkılırken karbon elyaf ile güçlendirilmiş yapı ayakta kalmış,bırakın ayakta kalmayı daha sonra iş makinalarıyla zorlanarak yıkılmıştı.
Sonrasında karbonelyafın inşaat sektöründe kullanılabileceği,bunun faydaları,hatta konunun genel kurmaya kadar uzanıp sınır karakolların güçlendirilmesine kadar gidilebileceği hep konuşuldu. Dowaksa yöneticilerinin Yalova Belediyesine yaptıkları ziyarette, karbon elyafın yapı güçlendirmelerinde kullanıması yanında inşaat sektöründe kullanılması, bunun için Yalova’nın pilot il olması konuşulmuştu. Bana gelen duyumlarda bazı özel bina sahiplerinin bedelini ödemek şartıyla ilk denemelere binalarını tahsisi edebilecekleri bile vardı. Bu işin teknik boyutu,bürokratik yapılanmasını ülkenin yöneticileri hazırlayacak,uygulaması ondan sonra başlayacak.
1999 Marmara depreminden sonra depremi yaşayanlar olarak oturduğumuz koltuk sallansa titrek hale dönüştüğümüz bizler; malumunuz ki dünkü sallantıdan sonra gündemimize yeni bina sağlıklı ve dayanıklı bina söylemlerini alıverdik. Her konuda olduğu gibi insan yaşamı için özellikle bölgemizde birincil konu olması gereken sağlam binayı yapmaya yarayacak karbon elyafın kullanımının hızlıca sağlanması yerine bol cafcaflı şatafatlı sözcükleri dinliyoruz.
Kentsel dönüşüm diye tüm ülkenin ve özellikle ülke ekonomisini ayakta tutan bölgemizin bu konuda öncelik alması kaçınılmazdır. Gerçeklerden kaçmadan hızlı hareket ederek insanımıza değer verdiğimizi ortaya koyma zamanıdır..