Sevgili okurlarım, Ebu Hureyre (ra) Sevgili rahmet peygamberimizden şöyle rivayet etmektedir. Mealen "Allah katında duadan daha faziletli bir şey yoktur. Kaynak Tirmizi. "Dua 1. Allah Teala sonsuz merhamet ve lütuf sahibidir. Kendisine içtenlikle yalvaranları boş çevirmez. Konuya başlarken mealini yazdığım ayeti kerimede Allah Teala bunu açıkça bildiriyor. Bir başka ayette de "Bana dua edin kabul edeyim" diyor. Yüce Allah (Mümin Suresi ayet 60) Enes (ra) peygamberimizin şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir. "Şüphesiz Allah Teala haya ve kerem sahibidir. Bir kime ellerini kendisine doğru kaldırıp dua ettiğinde onları boş döndürmekten haya eder. Ebu Davut -Salat 358. Tirmizi Davut 105)

Sevgili okurlarım, hadis kitapları dua ile ilgili rivayetlerle doludur. Sevgili peygamberimizin zaman zaman yaptığı dualarda bilinmektedir. Geçmiş olan peygamberlerden bir kısmının yaptıkları dualar ve bunların kabul edildiği Kuran-ı Kerim'de bildirilmektedir.

Buna rağmen baki kimseler duanın insan hayatında hiç bir etkisi olmayacağını söylemek cüretinde bulunmuşlardır. Şöyle diyorlar: Allah Teala kainatta olup bitecek olayları ve insanın hayatı boyunca nelerle karşılaşacağını, neleri başarıp neleri başaramayacağını ezelde takdir etmiştir. Zamanı gelince bunlar Allah7ın takdirine uygun olarak meydana gelecektir. Ezelde takdir edilmemiş olayların isme meydana gelmesi imkansızdır. Durum bu olunca dua neyi değiştirecektir? Ayrıca bu görüşlerine şu hadisi şerifleri de delil göstermektedirler. Rahmet peygamberimiz buyuruyor. Müslim, "Kader" 2, Tirmizi "Kader, 18" de mealen "Allah kaderleri (kainatta olup bitecek olaylar) insanları yaratmadan şu kadar yıl önce takdir etmiştir. Yine Tirmizi, İman 18'de şöyle buyurmaktadır. Olacak şeylerde kalem (yazma işini bitirmiş) kurumuştur. el-Heytemi, mecmau'z zevaid, VII 195'te mealen "Dört şeyle ilgili işlem bitirilmiştir. Ömür, rızık, yaratma ve huy.

İşte sevgili rahmet peygamberimizde her şeyin ezelden takdir edilmiş olduğunu biz ümmetine bildiriyor. O halde sevgili okurlarım. Duanın etkisi ne olacaktır? diyorlar. Böyle diyenlerin hatası kaderi yanlış anlamaları ve bu konudaki hadisi şerifleri yanlış yorumlamalarıdır. Allah herkesi doğru anlayan ve anlatan kişiler olmayı nasip eylesin. Evet sevgili okurlarım Allahımız biz kullarına akıl ve fikir verdi. Kısacası ara düşün en iyisini bul diye. Yalova'da havalar sıcak olduğu için Merkez Camiye gidemedim. Bir kaç gün önce hemen Merkez Camii görevlisi sayın Sabri Arslan hocam aradı. Hocam Yalova dışındamısın, inşallah hasta değilsindir dedi. Bir yerin sorumlusu veya emri altında çalışan kişilerden sorumludur. Bu bir hadis mealidir. Sevgili Sabri Arslan hocamdan yaradanımız ve cami cemaati de razı olsun. Hayırlı vazifeler hocam.