Sevgili okurlarım. Canımızdan çok sevdiğimiz Allah'ın, kulu ve peygamberi ilk tebliğleri arasında Sıla-i Rahim de yer almıştır.
Sıla-i Rahimin önemini vurgulayan hadislerden bir kısmını yazmaya başlıyorum. Mealen "Kim rızkının genişletilmesini, ecelinin uzatılmasını isterse sıla-i rahim yapsın, kaynak Zariyat suresi ayet 56 da Allah Teala'nın insan için takdir buyurduğu ömür ne artar ne de eksilir. Bu ve benzeri hadislerde sadakaların ve güzel işlerin ömrü artacağı ifade buyrulmuştur.
Bu artma, bizim anladığımız manada bir artma değildir.    Allah Teala, insanların yapacakları ibadetleri ve güzel işleri ezelde biliyor. Bunun için bunların güzel işleri sebebiyle ömürleri arttırarak takdir buyuruyor. Yoksa ezelde takdir edilmiş olan ömürleri, sonradan yapacakları güzel ibadet ve güzel işleri sebebiyle arttırılacak değildir.Akrabadan muhtaç olanlara yardım etmek Sıla-i rahimin kapsamı içindedir. Zekat ve fitrelerimizi öncelikle bakmakla yükümlü olduğumuz yakınlarımızın dışındaki akrabadan yoksul olanlara vermemiz, bu tür ibadetlerimizin daha çok kabulüne vesile olacaktır. Zira sevgili rahmet peygamberimiz, Tirmizi Zekat 26.III.46 "Yoksula bir şey vermek sadakadır. Akrabaya bir şey vermenin ise iki sevabı vardır. Birincisi sadaka sevabı, diğeri de akrabayı görüp gözetme sevabıdır. Kaynak yukarıda yazdığım gibidir.
Sevgili peygamberimiz sıla-i rahimi bir başka hadislerinde mealen şöyle buyurmaktadır. "Rahim (akrabalık),Allah’ın rahmetinin eserlerindendir. kim bu bağı koparmayıp korursa Allah ona merhamet eder. Kim de onu koparırsa, Allah da ondan ihsan ve rahmetini keser. Kaynak buhari, Edeb, 13. VII.73’tür. Bu hadiste anlaşıldığına göre akrabalık Allah’ın rahmeti olarak nitelenmiş ve bu rahmete ulaşabilmenin yolu akrabalık bağının muhafazasına bağlanmıştır. İnsan olarak Allah'ın ihsan ve rahmetine ne derece muhtaç olduğumuz izahtan varestedir. Şu yazımda yazacağım hadiste akrabalık bağlarının gözetilmesi konusunda bize fikir vermektedir. Bir başka hadiste "Rahim Arş'a tutunmuş, akrabalık Arş'ın rabbine sığınmış ve şöyle denmiştir. "Beni görüp gözeteni Allah gözetsin, benimle ilgili ilgiyi kesenden de Allah rahmetini kessin. Amin. Kaynak müslim Birr, 6.IV,1981
Devamı nasipse haftaya. Amin.