Klasik Türk Müziğindeki bazı makamlar adeta ilaç gibi bazı rahatsızlıkları tedavi etmede etkilidir. Bu konuda biraz ayrıntılı örnekler verebilirim.

Rast Makamı: Kemik ve beyne etkilidir. Akıl hastalarına iyi gelir.

Irak Makamı: Omuz, kol, ve ellere etkilidir, korku gidericidir, dalgınlığı önleyici yönü yardır, nevrotik rahatsızlıkları tedavi edici özelliği vardır.

İsfahan Makamı: Ateşli hastalıklarda etkilidir. Güven hissi uyandırır, uyum sağlamayı kolaylaştırır, hareket yeteneğini arttırır, zihin açıcıdır, hatıraları canlandırma özelliği vardır.

Zirefkent Makamı: Sırt, mafsal ağrılarına, kulunca faydalıdır.

Büzürk Makamı: Beyin hasarı ile ortaya çıkan şiddetli ağrılara faydalıdır. Güç kazandırır, boyun, boğaz, göğüs, ciğer, kalp ve yan basen ağrılarına iyi gelir.

Zengüle Makamı: Kalça eklemleri ve bacak içlerindeki ağrılara karşı etkilidir. Kalp hastalıkları, menenjit ve beyin hastalıklarında etkilidir.

Rehavi Makamı: Sağ omuz, baş ağrıları, burun kanamaları, ağız çarpıklığı ve boğaz iltihaplarına, akıl hastalığına iyidir. Doğum ağrılarına yardımcı olur, göğüs ve mide ve yan böğürlere tesirlidir.

Hüseyni Makamı: Güzellik, iyilik, sessizlik, sakinlik ve rahatlık duygusu verir, ferahlatıcı özelliği vardır. Yetişkin erkeklerde görülen günde bir sefer gelen ateşli nöbetleri yatıştırır.

Hicaz Makamı: Kemiklere ve beyin rahatsızlıklarına iyi gelir. Çocuk hastalıklarını tedavi edici özelliği vardır. Alçakgönüllülük duygusu verir, düşük nabız atışlarını düzene sokar.

Nihavend Makamı: Kan dolaşımına, karın bölgesi ağrılarına, kalça, uyluk bölgesi ağrılarına tansiyon rahatsızlıklarına faydası vardır.

Neva Makamı: Göğsün sağ tarafına, böbreklere, omurilik, kalça ve uyluk bölgelerine etkilidir. Üzüntüyü giderir, gönül okşayan yönü vardır.

Uşşak Makamı: Kalp ve ayak rahatsızlıklarını iyi gelir. Gülme, sevinç , kuvvet , kahramanlık duygularını güçlendirir.

İnsanlara şifa veren makamların özellikleri arasında, Orta Asya kökenli pentatonik melodiler, Türk Müziğinin ana karakter özelliklerini oluşturur. Bu tür melodiler kişiye güven ve kararlılık duygusu verir. Uzmanlar 9 -10 yaşa kadar çocuklara bu tür melodilerin dinletilmesini tavsiye eder.

İnanmak zor diyenlere hatırlatayım, bu çalışmalar, gelişmiş pek çok ülkede üniversite düzeyinde bilimsel olarak yapılmaya başladı. Bazı rahatsızlıklara recete yazar gibi şarkı listesi verilebilir.