Evet sevgili okurlarım. Yazıma kaldığı yerden devam ediyorum. Nitekim Ebu Sufyan Müslüman olmadan önce ticaret maksadı ile Şam'a gitmişti. Rum Kayseri Hırakı onu davet etmiş ve peygamberimizle ilgili kendisine bazı sorular sormuştu. Evet bu sorulardan birisi şöyle idi. Peygamber olduğunu söyleyen kimseye uyanlar genelde halkın ileri gelenlerimi yoksa zayıf olanları rı? Ebu Sufyan bu soruya şu cevabı verdi: Ona uyanlar halkın ileri gelenleri değil, halkın zayıf olanlarıdır. Bunun üzerine HırakI: Peygambere ilk önce uyanlar da zaten onlardır dedi. (Kaynak Buhari, Bed'ül-Vahy,1)

Sabah akşam Rablerine O'nun rızasını dileyerek dua edenlerle birlikte candan sebat et. Dünya hayatının süsünü isteyerek gözlerini onlardan ayırma. Dünya hayatının süsünü isteyerek gözlerini onlardan ayırma. Kalbini bizi anmaktan gafil kıldığımız, kötü arzularına uymuş ve işi gücü aşırılık olan kimseye değer verme. (Kaynak Kehf 18/28)

Evet Sevgili okurlarım. İşte inen bu ayetler, toplum fertleri arasında sosyal bir ayırım gözetmeden, Allah'ın ayetlerini herkese okumasını, zenginleri kabul edip yoksulları ihmal etmemesini sevgili peygamberimize emretmiştir. Cehalet devrinin yetiştirdiği adamlardı bunlar. Onlara göre yoksullar ve köleler adam sayılmazdı. Onlarla nasıl bir mecliste beraber oturacaklar, kaynaşacaklardı. Bu olacak şey değildi. Onların bu anlayışta olduklarını gösteren bir başka örnek e şudur. Sevgili rahmet peygamberimiz Mekke'yi fethettiği zaman Hz. Bilal'e Kabe'nin üzerine çıkarak ezan okumasını emretti. Bilal, bu emri alır almaz hemen kabenin üzerine çıkarak ezan okumaya başladı. Kureyş Kabilesi ileri gelenleri bunu hayretye seyrediyorlardı. Birici haris B Hişama dönerek, "Görmüyor musun bu siyah köle nereye çıktı" der. Kaynak el biyade ve'n Nihaye, Beyrut, 1978, c.u, S.304

Sevgili okurlarım İslam idin insan haklarına büyük önem vermiştir. Kuranı Kerim'e ve peygamberlerimizin sünnetine bakıldığı zaman insan hakları ile ilgili emir ve tavsiyeler görülecektir. İslam Dini "Hakları" iki kısma ayırır. Bunlardan birisi ve birincisi Allah hakkıdır, diğeri de insan haklarıdır. Allah'ın rasulü insan haklarına büyük değer verirdi. Devamı Haftaya. Amin.