Onlar sabah akşam o ateşe sokulurlar. Kıyametin kopacağı gün de: Firavun ailesini azabın en çetinine sokun denilecek. Kabir azabının gerçek olduğuna bu ayetle de istidal edilmiştir. Bera İbni Azib (ra) den rivayet edildiğine göre, peygamberimiz (sa) biz ümmetine şöyle buyurmaktadır. "Mümin kimse kabrinde oturduğunda (iki melek) getirilir (ve onlar tarafından sorguya çekilir) Daha sonra Allah'tan başka ilah olmadığına, Muhammedin Allah'ın Resulü olduğuna şahadet getirir. Bunun böyle olması, Allah'ın "Allah, iman edenleri sağlam bir söz üzerinde basit kılar' Kaynak İbrahim Suresi ayet 27. Buhari: Cenaiz 87)

Sevgili okurlarım Ehl-i sünnet alimlerinin çoğunun görüşlerine göre, ölü kabirde meleklerin soracağı suali anlayacak ve cevap vermeye güç yetirecek ve yine kabirdeki azabın acısını, nimetin de zevkini duyacak kadar bir hayat ile diriltilir.  Abdullah İbni Ömer (ra)'dan rivayet edilmiştir. "Sevgili Peygamberimiz Bedir Savaşında kafirlerin cesetlerinin atıldığı kuyuya varıp "Rabbinizin size vaat ettiğinin  gerçek olduğunu buldunuz mu?" buyurdu. Resulullah (sa)'a "Ölmüş cesetlere mi sesleniyorsun" derildi. Resulullaha (sa) da "Siz onlardan daha iyi işitir değilsiniz. Fakat onlar size cevap veremiyorlar, buyurdu" Kaynak Buhari Cenaiz 87. Aişe (R. anha)' den rivayet "Peygamber (sa) ancak: "Bu ölüler. kendilerine söylemekte olduğum sözümün hak olduğunu şimdi muhakkak bilmektedirler" buyurdu. Nitekim yüce Allah da "Şüphesiz sen ölüler duyuramazsın" Kaynak Neml Suresi. Ayet 80'de buyurdu.

Sevgili peygamberimizin hadisi de Buhari, Cenaiz 87. Yine Esma Binti Ebi Berk (ra)'den rivayet edildi. "Resulullah (sa) (bir defasında) hutbe verdi. Bu hutbede bir kimsenin karşılaşacağı kabir azabından bahsetti. Bunu söylediğinden Müslümanlar feryat ederek ağlaştılar. (Kaynak Buhari, Cenaiz 87, Nesai, Cenaiz 115) Şimdi de kabir azabından Allah'a sığınmak anlamında hadis mealleri okuyalım.

Sevgili okurlarım, Ebu Eyyub (ra)'den rivayet ediliyor. Sevgili peygamberimiz (sa) bir gün Güneş battığı sırada dışarı çıkmıştı. Derken bir ses işitti. Bunun üzerine "Yahudiler kabirlerinde azaba uğruyorlar buyurdu. Kaynak Buhari Cenaiz 88, Müslim Cennet 69 (2869) Ebu hureyre (ra) rivayet edilmiştir, Allahım. Ben kabir azabından, cehennem azabından, ölüm ve hayatın imtihanından, Kaynak Buhari Cengiz 88. yukarıda yazdığım hadisleri kuvvetli olduğuna dair Yüce Allah'ın kuranından mümin suresinin 46. ayetinde mealen onlar sabah akşam o ateşe sokulurlar. Kıyametin kopacağı günde: Firavun ailesini azabın en çetinine sokun denilecek.  Sevgili okurlarım kabir azabının gerçek olduğuna bu ayetle de istidal edilmiştir. Yüce Allah günahımızla sevabımızla kabirlerimizi cennet bahçelerinin en güzeli olmasını nasip etsin. Amin.