Ortodoğu’nun en kadim Şehri Kudüs  bütün medeniyetler için büyük önem taşımaktadır. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olması ve üç semavi din için büyük önem taşıması sebebiyle , tarih boyunca bu şehrin yönetimini ele geçirmek için büyük savaşlar yaşanmıştır.

 

ABD başkanı Tramp’ın son açıklaması ‘’ Kudüs ü İsrail Devletinin Başkenti olarak tanıyacağız’’  açıklaması  dünyada alttan alta yürüyen bir mücadeleyi gün yüzüne taşıyıp, medeniyetler arası büyük bir çatışmanın yaşanmasına  sebep olacak gelişmelere gebedir.

 

Akdeniz ve Ölü Deniz’in kuzey sınırı arasında yer alan Kudüs alan ve nufüs olarak İsrail’in en büyük şehridir. 800.000 ‘in üzerinde bir nufusa sahip bu şehir;  Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslamiyet açısından büyük öneme haizdir.

Bu üç din için Kudüs’ün  kutsal sayılmasının tarihi sebepleri mevcuttur.

 

Tarih boyunca iki  defa yok edilen şehir,  23 defa işgal edilidi. , 52 defa saldıya uğradı ve 44 defa ele geçirilip tekrar kurtarıldı. İlk yerleşim  M.Ö.  4.000 yılına kadar uzanmaktadır.Yahudi , Ermeni, Hırıstiyan,  Müslüman medeniyetlerine ait toplumların ortak yereleşim alanıdır.

 

Küçük bir yerleşim alanına sahip olmasına rağmen Eski Kudüs büyük dinlerin önemli mabetlerine ev sahipliği yapmaktadır. Süleyman Tapınağı, Ağlama Duvarı, Kutsal Mezar Klisesi, Kubbet-us – Sahra ve Mescid-i Aksa’nın varlığı şehrin önemini ve tarihsel zenginliğinin göstermesi açısından dikkat çekicidir ve bu sebeple bu şehir tarih boyunca paylaşılamamaktadır.

 

Süleyman Tapınağının bu şehirde bulunması ve tarih içinde yıkılan bu tapınağın yeniden inşası Yahudiler için büyük önem taşımaktadır. 

 

Hazreti Muhammedin Miraç’a çıkışının bu şehirden olması ve Mescid-i Aksa’nın  varlığı İslam dini açısından büyük önem taşımaktadır.

 

Hristiyanlar için Kudüs’ün kutsallığı , İncil’e göre İsa’nın bu şehrinde çarmıha gerilmesinden ve 300 yıl sonra Azize Helena’nın İsa’nın hayatındaki haç noktalarını belirlemesinden gelmektedir.

 

İsrail- Filistin çatışmasının en önemli  sorunu olarak Kudüs öne çıkmaktadır. Günümüzde İsrail’in temel kanunları arasında yer alan ‘’ Kudüs İsrail’in bölünmez Başkenti ‘’ ibaresi çatışmaların temel sebebidir. Bu kanun şu ana kadar diğer ülkeler tarafından tanınmamaktaydı , Bu sebeple bu şehirde hiçbir ülkenin  elçiliği yer almamaktaydı . ABD Başkanı Tramp’ın son açıklaması ile bu tartışmalar yeni boyut kazanacaktır. Orta doğuda sürüp giden çatışmaların nihai hedefinde, İsrail Devletinin güvenliği  ve Süleyman Tapınağının yeniden inşa edilmesi  söz konusudur. Bu hedefin gerçekleşmesini sağlayacak büyük plan BOP ‘tu , bu projenin uygulanma çalışmalarında sanırım yeni bir safhaya geçiliyor.

 

Kutsal kitaplarda sözü edilen Büyük Armedağon savaşlarının başlamasına kadar gidebilecek Medeniyetler çatışmasına sebep olacak bu gelişmeler umarım aklıselim insanların cabası ile bertaraf edilir.