Bana sorsalar nerede yaşamak istemezsin diye. Vereceğim tek cevap vardır ‘’ müzik olmayan bir yerde yaşamak istemem ‘’ derim.

Bana yine sorsalar kiminle arkadaşlık etmek istemezsin diye . Vereceğim cevap ‘’içinde müziği sevgisi olmayan biriyle arkadaşlık etmem istemem ‘’ derim.

Musıki sevgi demektir , musıki saygı demektir , musıki nezaket demektir , musıki incelik demektir , musıki zerafet demektir, musıki bilim demektir , musıki ahlak demektir , musıki doğa sevgisi demektir , musıki hayvan sevgisi demektir , musıki sabır demektir, musıki anlayış demektir , musıki bilim demektir, musıki hak demektir , musıki hukuk demektir , musıki aşk demektir, musıki merhamet demektir, musıki ibadet demektir, musıki Allah sevgisi demektir.

Musıki üzerine etiketlemiş olduğum bu sıfatları daha da çoğaltabiliriz ama bu sıfatlar bile yeterli değil midir musıki sanatı ile insanın ilgisine? Bu sıfatlardan uzak olan insanlardan uzak durmak lazımdır diye düşünürüm.

Bu gün toplum olarak çektiğimiz acıları bizlere yaşatan canilerin içinde bu sıfatların pek çoğu yok . İnsan kılığında yaşayan canavarlar bu sıfatlarla yaşamlarında tanışmamışlar, yetiştikleri ortamda bu sıfatlara itibar edilmediği için masum insanlara reva gördükleri zulüm onların gözünde bir değer bulmuyor. Masum insanların üzerine ateş açabilen , hiç tanımadıkları insanların üzerine , kadın , çocuk demeden araç sürebilen , kendini canlı bomba haline getirip, patlatabilecek kadar insanlıktan çıkmış yaratıklar bu değerlerin birazına sahip olsa zaten bu hale gelmezlerdi.

Devlet ve millet olarak, yukarıda saydığım sıfatların yeşerebileceği ortamın muhafaza edilmesi , geliştirilmesi ve etrafımızda bizleri tehdit eden toplumlara da kültürümüzün bu yönlerini aşılanabilmesi için farklı bir çalışma yapmamız lazımdır. Her şeyden önce bu insani sıfatların yeşerebileceği , gelişebileceği yer gerçek bir demokrasinin , evrensel bir hukuk sisteminin ve laikliğin hakim olduğu bir ortamın varlığından geçmektedir.

Demokrasi , evrensel hukuk , gerçek laik ortam yoksa ,Sanat ve Bilimin var olması ve gelişmesi zaten bir hayaldir.