Kümes hayvancılığı zor bir iş, hayvanların bakımı, beslenmesi, sağlıkları başlı başına zor konular. Bütün bu zorluklara insanlar niye katlanıyor? Daha iyi bir gelir elde etmek, daha iyi şartlarda yaşamlarını sürdürmek. Bu amaçlara ulaşmak içinse yaptıkları işte belli bir kazanç elde etmeleri lazım. Yapılan işte artı % 25 oranında bir artış bu işletmeler için hiçte azımsanmayacak bir orandır. Uzun yıllar seramik üreticiliği yaptığım için % 25 artı kazancın ne demek olduğunu çok iyi bilirim. Dünkü yazımda bahsettiğim örnek işletmede sadece müzik katkısı ile % 25 fazla verim aldığını söyleyen üreticiler var. Somut örnekler o kadar çok ki insan hangisini yazacağını bilemiyor. Ve müziğin kümes hayvanları üzerindeki olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Osman Erganiş yaptığı açıklamada özellikle tavukçuluk sektöründe büyük yatırımlar yapıldığını söyledi. Kurulan bu çiftliklerde yetiştirilen tavukların, et, yumurta verimleri için üreticilerin pek çok konuya dikkat etmeleri gerektiğini belirtmektedir.’’ Tavukların bulundukları ortam, sıcaklık, verilen yemin kalitesine kadar birçok husus tavukların sağlığı ve verimi için son derece önemlidir ‘’ .Çok hassas hayvanlar olan tavukların da insanlar gibi kolayca strese girebildiklerini, bu nedenle verimlerinin düşebileceğini anlatan Erganiş şunları da söylemektedir.

‘’ Tavuklar gürültüden çok çabuk etkilenirler. Örneğin uçak gürültüsü , ani kapı çarpması, tavukları çok etkiler. Gürültü anında tavukların salgıladığı kortikosteroid hormonu tavuğun strese girmesine neden olur. Bu durum verimi oldukça düşürebilir. Tavuklar yumurtayı tutar ya da yeterince olgunlaşmadan yumurtlar. Hatta aşırı gürültü nedeniyle korkuya kapılan

tavukların birbirlerinin üzerine yığılması toplu ölümlere sebep olabilir, bu nedenle tavukları ani gürültüden koruma amacı ile kümeslerde düzenli olarak müzik yayını yapılması çok faydalı olmaktadır. Müzik tavukları ani gürültünün etkisinden koruduğu için yumurta verimi otomatikman artmaktadır. Müziğin tavuklar üzerinde doğrudan bir etkisi olup olmadığı tespit edilmemiş olsa bile belli bir müzik yayının dolaylı etkisi direk üretime katkı sunmaktadır.

Kümes hayvan üretimi yapacak yatırımcılara önemle tavsiye ediyorum , ‘’Yatırımınızı yaparken çok cüzi bir masrafla kümeslere müzik yayını yapabilecek bir sistem kurun, farkı çok kısa sürede farkı göreceksiniz. ‘’ Netice olarak kaybedecek bir şeyiniz yok, ayrıca kümes ortamında çalışan insanlar da müzikten nasibini alacak ve daha mutlu bir şekilde çalışacaklardır. Mutlu ve huzurlu ortamda çalışan insanların yaptıkları iş her zaman daha verimli olmaktadır.

Kümeslerde yapılan müzik yayınlarında büyük baş ahırlarında klasik müzik dinletilen hayvanlarda süt üretim veriminin daha fazla olduğu belirlenmiştir. Büyük baş hayvanlarla ilgili yapılan araştırmalar daha sonraki makalelerimizin konusu olacaktır.