Müzik tercihiniz karakteriniz hakkında bilgiler vermektedir… Müzik, günümüzde pek çok amaç için kullanılmaktadır, bu alanlar, ibadet, eğlence, tedavi, eğitim, işyerlerinde üretimin artırılması, bitki ve hayvanlardan daha fazla verim alınması vb. olarak sıralanabilir. Pek çok alanda etkili olduğu düşünülen müzik, kişinin psikolojik yapısını ortaya koyduğundan, belli alanlarda yapılan iş başvurularında tercih sebebi olmaktadır.

Burada akla gelen soru:

Müziğin bireyler üzerindeki etkisi nasıldır?

Müzik psikolojik anlamda kişileri ne derece etkilemektedir?

Ya da kişilerin psikolojik durumları mı müzik tercihlerini belirlemektedir?

Genel olarak ortak düşünce, müzik kişi üzerinde yüksek bir etkiye sahiptir, kişinin karakter özellikleri, sosyal çevresi, aile ortamı, eğitim düzeyi, kültürel durumu bu etkiyi belirler. Kişinin ruhsal durumu, sosyal statüsü, yaşı, cinsiyeti gibi etkenler ve müzikteki sözler, melodik yapı, ritm özellikleri, armoni, frekans ve volüm düzeyi gibi unsurlarla da değişim gösterebilir.

Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, kişilerin müzik tercihleri ile kişisel özellikleri arasında bir ilişki söz konusudur. Uzmanlara göre kişilerin müzik tercihlerine bakarak onların nasıl bir kişiliğe sahip oldukları tahmin edilebilir.

Prof. Adrian Nort tarafından 36.000 kişi üzerinde ve dünya çapında yapılan kapsamlı araştırmada, müzik tercihlerinin, kişilik, politik, kimlik ve zihinsel becerilerle çok yakın ilişkili olduğu tespit edilmiştir.

Klasik müzik, jazz, blues, folk gibi müzik türlerini tercih edenlerin, yaratıcı toleranslı oldukları ,siyasi tercihlerininse liberal yönde oldukları.

Heavy metal ve rock … vb müzik türlerini tercih edenlerin yüksek risk alabilen , maceraya açık meraklı kişiler oldukları .

Country, pop ve …vb müzik tercihi olanların daha neşeli, açık sözlü, siyasi olarak daha muhafazakar görüşlü oldukları.

Hip-Hop, soul, funk tarzı müzik tercih edenlerin enerjik, konuşkan siyasi görüş olarak muhafazakarlık karşıtı oldukları.

Rock müzik tercih edenlerin isyanka , çılgınlıklardan hoşlanan kişiler oldukları, rock müzik karşıtlarının ise yumuşak başlılık özellikleri gösterdikleri tespit edilmiştir.

Bu kadar ayrıntılı donelerin oluşması ve iş dünyasının kıyasıya bir rekabet ortamında ayakta kalabilme savaşı vermesi, yöneticileri işe alacağı kişileri daha ayrıntılı seçme yoluna itiyor. Şirketler uzmanlık alanlarına uygun pozisyonlar için eleman seçerken artık akademik kariyerlerinin yanında pek çokta ayrıntıya dikkat etmektedirler. Kişilerin müzik tercihleri kişilikleri hakkında ipuçları vermesi sebebiyle işe alınırken yapılan mülakatlarda dikkat edilen hususlar arasına girmiştir.