Yeni çalışma dönemine başladığımız bu günlerde çalışmalarımız için eser taraması yaparken bestekârların , güftekârların hayatlarını ve bestelenen şarkıların hikayelerini de araştırıyorum . Bazı şarkıların hikayeleri çok hazin ve ilginçtir . Musıkimizde bestekar ve güftekar olarak çok başarılı ikililer vardır, mesela; Vecdi Bingöl - Sadettin KAYNAK, Yahya Kemal BEYATLI- Münir Nurettin SELÇUK , Ümit Yaşar OĞUZCAN – Avni ANIL gibi .

Bugün yazımıza konu olan eserin şairi Ümit Yaşar OĞUZCAN, genellikle partner olarak Avni Anıl’ı tercih ederken, bu güftesi Münir Nurettin Selçuk tarafından bestelenmiştir. Şarkının hikayesi de melodisinin gücü kadar çarpıcıdır. ‘’ Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın’’ diyerek yazdığı mısraları, bestekar Münir Nurettin Selçuk, Kürdilihicazkar makamında besteleyerek ölümsüz bir şahesere imza atmıştır.

Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın Denizler ortasında bak yelkensiz bıraktın Öylesine yıktın ki bütün inançlarımı Beni sensiz bıraktın, beni bensiz bıraktın

Ümit Yaşar Oğuzcan aşk ve ayrılık şarkılarının şairidir.. Melankoli dolu ruhu ve bunları satırlara döktüğü şiirleriyle tanınan Oğuzcan’ın şiirlerinde, aslında yaşadıklarının etkisi çok büyüktür. Çalkantılı bir yaşam süren ünlü şairimiz, yaşamı boyunca 24 intihar girişiminde bulunmuştur.

Baba Oğuzcan’ın hayatı büyük oğlu Vedat Oğuzcan’ın yaşamını da olumsuz yönde etkiler. Babasının hayata bakış açısı, Vedat Oğuzcan’ın da aklında “intihar” fikrini dolaştırır. Babasının başarısız intihar girişimlerinin aksine, Vedat Oğuzcan ilk girişiminde Galata Kulesi’nden atlar ve 17 yaşında hayatını kaybeder.

Hayatını şiirlerine yansıtan yazar, bu acısını yine dizelere dökerek yenmeye çalışır. Oğlunu kaybetmenin acısını yüreğinde derin acılarla yaşayan babanın yürek yangınları pek çok şiirinde alev alev mısralara bürünmüştür. Onlardan biri olan Galata Kulesi şiirinden de kısa bir bölümü sizlere naklediyorum.

GALATA KULESİ

Pırıl pırıl bir yaz günüydü

Aydınlıktı, güzeldi dünya

Bir adam düştü o gün Galata Kulesinden

Kendini bir anda bıraktı boşluğa

Ömrünün baharında

Bütün umutlarıyla birlikte

Paramparça oldu

Bir adam düştü Galata Kulesinden

Bu adam benim oğlumdu

Gencecikti Vedat

Işıl ışıldı gözleri

İçi

Bütün insanlar için sevgiyle doluydu

Çıktı apansız o dönülmez yolculuğa

Kendini bir anda bıraktı boşluğa

Söndü güneş, karardı yeryüzü bütün

Zaman durdu

Bir adam düştü Galata Kulesinden

Bu adam benim oğlumdu