Sevgili okurlarım, İslam dininde şehitlik ve gaziliğin önemine değinmeye çalışacağım. İnsan çalışarak pek çok rütbe ve ünvanlar elde ede. Ancak bu rütbenin başında hiç şüphe yok ki şehitlik ve gazilik gelir. Çünkü bu rütbeler hayat karşılığında elde edilmekte ve inanç sayesinde kazanılmaktadır. Hem hak katında ve hem de halk yanında şehadet mertebesine yükselmek büyük bir mazhariyettir.
Şehit Allah'ın huzurunda diri olarak hazır bulunup, rızıklandıracağı ve cennete gireceğine şahadet olduğu için bu adı almıştır. Gazi ise Allah yolunda ve vatan uğrunda savaştığı ve şehit olmayı arzu ettiği halde ölmeyip, sağ kalan kimseye verilen addır.  Gazi de şehit olmak ve bu mertebeye yükselmek için savaştığından dolayı o da şehitler mertebesindedir. Hatta Sevgili peygamberimiz, "Bir kimse Allah yolunda şehit olmayı can-ı gönülden isterse yatağında dahi ölse Allah onu şehitler derecesine ulaştırır. Kaynak Müslim, İmare; 46. Evet sevgili okurlarım, şimdi yazacağım bu Şehitlik mertebesi herkese nasip olmaz ancak Allah nasip ederse olur. İnsan niçin şehit veya gazi olmayı ister? Çünkü başka bir çaba ile bu rütbelere erişemez de ondan. Sevgili kardeşlerim, bu rütbeler ancak canı feda etme karşılığında elde edilir. Bir gün Sevgili peygamberimize adam sordu: Ey Allah'ın rasulü, buna denk gelen bir amel gösterir misin? Allah'ın rasulü, "Buna denk gelen bir amel bulamıyorum" diye buyurdu. Sonra da savaşçı savaşa çıktığı zaman, camiye kapanır durmadan ve usanmadan namaz kılmayı ve ara vermeden oruç tutmaya gücünüz yeter mi? buyurdu. Bunun üzerine adam, "buna kimin gücü yeter ey Allah'ın rasulü" dedi. Kaynak Buhari Cihad" 1 Sevgili kardeşlerim, yaradanımız (Tevbe suresi ayet 19'da mealen ne buyurmaktadır? Siz hacılara su dağıtma ve Mescidi Harami (Kabe'yi) onarma işiyle Allah'a ve ahiret gününe iman edip Allah yolunda savaş anların yaptığı işi bir mi tutuyorsunuz?
Sevgili okurlarım bunlar Allah katında eşit olmaz" Mealini yazdığım bu ayeti Kerime'nin nail olması ile ilgili Müslim'de şu rivayet yer almaktadır. Numan b. Beşer (ra) adındaki sahabi şöyle demiştir. Ben sevgili peygamberimizin minberi yanında idim. Bir adam bana, "Ben Müslüman olduktan sonra hacılara sakalık etmem hariç, hiç bir emel yapmasam gam yemem" dedi. Bir başkası da "Ben Kabe'yi onarsam da başka hiç bir amel yapmasam aldırış etmem" dedi.
Sevgili kardeşlerim, sağlıklı olarak kutlamak istediğimiz Kurban Bayramı bütün İslam alemine hayırlı ve kutlu olsun. Hayırlı bayramlar.