TRAFİK ADABI  3

TRAFİKTE TEMEL DEĞERLER                                                                             

b.YARDIMLAŞMA

“Düşene sırtını dönen korksun, bir gün kendi düştüğünde, kimse ona elini uzatmayacaktır.”

 Yardımlaşma, karşılıklı yardımda bulunma anlamına gelmektedir. Bu değer ülkemiz insanlarının sahip olduğu ve günlük hayatlarında sıkça uyguladıkları en önemli değer yargılarından biridir.

 Yardımlaşmanın olduğu ortamlar, stresten uzak, insanların daha sakin ve huzurlu olduğu ortamlardır. Yardımlaşma ile sorunlar kısa sürede ve yapıcı bir biçimde çözülür.

Hayatımızı; “Bir başkasının yaşamasına yardım etmeyen, yaşadığını iddia edemez.” ölçüsü yönlendirmelidir.

İNSANLAR NEDEN YARDIM EDER ?

  Bu konuda çeşitli bilimsel görüşler bulunmaktadır. Biyolojik görüşe göre insanlar yeme içmeye karşı doğuştan bir eğilime sahip oldukları gibi başkalarına yardım etmeye de doğuştan eğilim gösterirler. (Hogg ve Vaughan, 2014).

 Sosyo-biyologlara göre insanların sıkıntı içinde olanlara yardım etmek üzere biyolojik yatkınlıkları bulunmaktadır.

 Sosyal psikologlara göre neredeyse her kültürde, başkalarına ilgi göstermenin iyi, bencilliğin ise kötü olduğunu bildiren bir ‘norm’u vardır. Pek çok toplumda yazılı olmayan bu kural, karşımızdaki kişi muhtaç halde olduğunda (yardım ettiğimiz durumda ödeyeceğimiz bedel ağır olmadığı takdirde) o kişiye yardım etmek için elimizden geleni yapmamız gerektiğini belletir.

 Dolayısıyla yardımlaşmanın evrensel bir sosyal sorumluluk normu olduğunu söyleyebiliriz. Bu da bize bu standardın işlevsel bir değeri olduğunu ve sosyal yaşamı kolaylaştırdığını göstermektedir. Hareket noktamız; “İyilik eden iyilik bulur.” olmalıdır.

TRAFİKTE YARDIMLAŞMA NEDEN ÖNEMLİDİR ?

 Birlikte yaşam, yardımlaşma olmadan sürdürülmesi zor bir hale gelmektedir. Trafik ortamı, tüm yol kullanıcılarının birlikte hareket ettiği, birbirinin olumlu ya da olumsuz davranışlarından etkilendiği bir ortamdır.

 Bir kişinin olumlu ya da olumsuz bir davranışının tüm yol ( kamu alanı) kullanıcılarını aynı şekilde etkilediği bu ortamda yardımlaşmanın önemi oldukça öne çıkmaktadır.

 Özellikle trafikte dezavantajlı gruplar olan çocukların, yaşlıların ve engellilerin yardıma daha fazla ihtiyacı olabilir. Güvenli bir trafik ortamı sağlamak için her sürücünün dezavantajlı grupta yer alan bu yol kullanıcılarına daha fazla dikkat edilmesi gerekir.

 Hayatımızın her döneminde insanlara yardımcı olmak bir insanlık değeri olduğu gibi trafikte bu değerin daha da ön plana çıkarılması gerekir.

Unutmayalım ki; “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır.”

Örnek 1:

Araç kullanırken yolda olan bisikletli çocukları fark ettiniz. Daha yavaş ve dikkatli araç kullanmak suretiyle onlara bir tehlike yaratmamaya özen göstererek onların güvenle yanınızdan geçmesine yardım etmek, trafik adabı açısından istenilen bir durumdur.

Örnek 2:

Aracı arıza yaptığı için yolda kalmış ve yardım talebinde bulunan bir sürücüye, yoldan geçen bir sürücünün durup yardım etmesi hem yardım talep eden sürücüyü bir sorundan kurtaracak hem de aracın bir an önce durduğu yerden trafiğe katılmasını sağlayarak, trafiğin aksamasını önleyecektir.

Örnek 3:

Karlı havada zincir takmaya çalışan bir sürücü, sorun yaşıyor ve yardım talep ediyorsa, bu konuda deneyimli, daha becerikli bir sürücünün o kişiye yardım etmesi daha sonra olabilecek araç kaymalarını ve trafik kazalarını önlemiş olacaktır.

Örnek 4:

İki yönlü karayolunda öndeki ağır vasıta nedeniyle oluşan araç kuyruğunda ağır vasıtanın arkasında sollama yapan ilk araç, yol uygunsa, hemen sağa geçmek yerine bir süre sol şeritte giderek, kuyruktaki diğer araçların da ağır vasıtayı güvenli bir şekilde geçmelerini kolaylaştırabilir.

Böylece o yoldaki trafik akışı daha rahat bir hale gelebilir.

SORU   YORUM   Vatandaş soruyor ?

1.Mimar Sinan Caddesi üzerinde Cumhuriyet Caddesine doğru seyreden ticari araçlar dahil bir çok araç kavşağa yaklaşıp beklerken sürekli korna çalıp öndeki araçları taciz ediyorlar. Bölgedeki esnaf korna seslerinden çok rahatsın olduklarını beyan ediyor.

2. Kamyon ve otobüslerin şehir içinde havalı korna kullanmaları yasak, ayıp ve saygısızlıktır!...

YALOVA HALKI BU ZULÜMÜ HAK EDİYOR MU ?

LÜTFEN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ BİLDİREREK KATKIDA BULUNUNUZ !....

SORU  CEVAP

Sürücülerin trafik ortamında yaptığı hangi davranış diğer sürücülerin dikkatinin dağılması ya da paniğe kapılmalarına sebep olabilir?

a.Davranışlarının sonuçlarını düşünerek hareket etmesi.

b.Aracını kullanırken trafik kurallarının bilincinde olması.

c.Başkalarının malına ve canına zarar verme sorumluluğunu üstlenerek araç kullanması.

d.Sürekli şerit değiştirerek ( Slalom Yaparak ) araç kullanması.                      DOĞRU CEVAP:  D

 

Sağlıcakla ve hoşça kalın, her ne kadar kalınabiliyorsa !...