TRAFİK  EĞİTİMİ   1

İçişleri Bakanlığınca, Kurban Bayramının da içerisinde bulunduğu 10 Eylül Cumartesi ile 18 Eylül  Pazar günü dahil arasındaki 9 günlük süre içinde  281 bin 525 güvenlik personelinin görev yaptığı ve   meydana gelen 3 bin 129 trafik kazasında, 103 kişinin hayatını kaybettiği, 7 bin 175 kişinin ise yaralandığı bildirilmiştir. 19 Eylül 2016  16.50  VATAN GAZETESİ

Ülkemizdeki trafik kazalarının istatistiklerine baktığımızda; % 88.4’ü sürücü, % 10.5’i yaya, olmak üzere % 98.9’u insan unsurundan kaynaklanmaktadır.

 Ülkemizde son 29 yılda terör olaylarında yaklaşık 35.000 insan hayatını kaybederken, trafik kazalarında 350.000 insan yaşamını yitirmiştir. Ayrıca trafik kazaları, her yıl yaklaşık 20 Milyar TL.  milli servet kaybına neden olmaktadır.

Trafik kazalarına ait  “ İstatistik Bilgiler” tutulurken genellikle ilk 30 dakika içinde hastanelere yetiştirilemeden hayatını kaybedenler dikkate alınmaktadır. Son 9 gündeki 7 bin 175 yaralıdan bir kısım vatandaşın da  hastaneye yattıktan belli bie süre  sonra hayatını kaybettiği kabul edildiğinde hayatını kaybedenlerin  sayısı vahim sonuçlara ulaşmaktadır.

 Burada dikkate alınması gereken en önemli husus; “ TRAFİK KAZASI SONUCUNDA   ………  YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE ÖLÜM GERÇEKLEŞMİŞTİR” gibi ölüm raporu tanzim edildiğinde gerçek istatistik bilgiler elde edilebilecektir.  Daha önceki yıllarda, hastanelerde hayatını kaybedenlerle birlikte yılda ortalama 8.000 kişi hayatını kaybederek adeta TRAFİK TERÖRÜ yaşanmış ve halen devam etmektedir.

Bayram tatilinde alınan tedbirler, vatandaşlarımızın ve sürücülerin  duyarlı davranışları nedeniyle, yıl içerisinde normal bir günde 498 trafik kazası  meydana gelmekte iken, bu bayramda yollarda trafik akımı yüzde 500 artmasına  rağmen, alınan yoğun ve etkili tedbirler sonucunda bayramdaki günlük trafik kaza  sayısı yüzde 30 azalarak 348 olmuştur.

Bunun çaresi;  TRAFİK EĞİTİMİ ile trafikten yaralanan ve yasal olarak merkezi ve yerel yönetim seçilmiş ve atanmışlarından hizmet ve denetimden sorumlu olan her bireyin sorumluluk duygularının pekiştirilmesi olmazsa olmazıdır.

Trafik kanunlarına aykırı davranmak veya önemsememek aynı zamanda kul ve kamu hakkı cürümünü işlemektir. Trafik alanı,  kamu alanıdır ve bu alanda işlenen kusur ve kabahatler kamu haklarına tecavüz gibi algılanmalı ve müeyyidelerin uygulanmasında çok titiz davranılmalıdır.

Önceki yıllarda televizyon kanallarında her gün en az 5 dakika trafik eğitimi ve bilgilendirilmesi hususunda yasal yaptırımlar getirilmiş ancak önem verilmemiş ve “ Trafik Katliamları” devam ede gelmiştir   RTÜK bu konuyu tekrar gündeme getirip vicdani ve yasal bir sorumluluk içinde yasal sorumluluklarını yerine getirmeli ve milletçe büyük bir sorumluluk içinde yıllık can ve mal kaybını en az seviyeye indirmek milletçe boynumuzun borcu olmalıdır.

Sağlıcakla ve hoşça kalınız!....                                                             21 EYLÜL 2016

 

SORU CEVAP

Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi trafik kazasında asli kusur sebebi sayılmaz ?

A . Bir araca arkadan çarpmak.

B.  Kırmızı ışıkta geçmek.

C.  Sürücü belgesi olmadan araç kullanmak.

D. Dönüş kurallarına uymamak.

 

 

DOĞRU CEVAP: C