SÜRÜCÜ ASLİ KUSURLARI  2

Bir sürücü, ilgili kanunun 84/a maddesine uymaması sonucu bir yayanın ölümüne neden olması halinde fail olası kast'tan yargılanabilir.

Bir trafik kazası nedeniyle meydana gelen ölüm olayında birden fazla sürücünün kazaya karışması halinde herkes kendi kusuru miktarınca cezalandırılır.

Ayrıca sürücülerin, okul ve hastane yakınlarında bulunan Trafik işaret levhalarına ve kavşak noktalarında azami dikkat ve özeni göstermesi gerekmektedir. Zira sürücülük dikkat ve özen isteyen bir meslek dalıdır, okul önünden geçmekte olan sürücü her an önüne bir çocuk çıkabileceğini ön görerek her an durabileceği bir hızda seyretmesi gerekmektedir.

Bilinçli Taksirle Adam Öldürme Suçu

Bilinçli taksir, genel taksirin daha yoğunlaşmış halidir. Bilinçli taksir halinde fail, genel taksirle işlenen suça verilen cezadan daha ağır bir cezayla cezalandırılır

Bilinçli taksirle adam öldürme suçu, fiili işleyen kişinin yaptığı davranışla “adam öldürme” neticesinin gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen fiili işlemesiyle meydana gelir. Somut bir olaya bilinçli taksirle adam öldürme rejiminin uygulanabilmesi için failin sonucu öngörmesine rağmen gerçekleşmesini istememesi gerekir. Fail işlediği fiil ile “adam öldürme” neticesinin gerçekleşmesini istiyorsa artık bilinçli taksirle ölüme neden olmak değil, kasten adam öldürme suçu meydana gelir.

Bilinçli taksir faile verilen cezanın daha ağır hale gelmesine neden olduğu için uygulamada bilinçli taksir halinin gerçekleşip gerçekleşmediğinin titizlikle değerlendirilmesi çok önemlidir.

Yüksek oranda alkol aldığı halde araç sürerek trafik kazası neticesinde ölüme neden olan şahıs, fiili bilinçli taksirle işlediğinden faile bilinçli taksir hükümlerine göre ceza verilir. Çünkü fail yüksek alkol alarak araç süren bir kimsenin ölüme neden olabileceğini öngörmesine rağmen aracı sürmüştür.

Kırmızı ışıkta geçerek trafik kazası neticesinde bir kimsenin ölümüne neden olan kişi bilinçli taksir hükümlerine göre sorumlu olur. Fail, kırmızı ışıkta geçtiğinde trafik kazası neticesinde ölüme neden olabileceğini öngörmesine rağmen fiili işlemektedir.

Taksirle veya Bilinçli Taksirle Adam Öldürme Suçu Cezası

Taksirli suçlarda faile ceza verilirken “asli kusur” – “tali kusur” ayrımına göre faile verilecek ceza belirlenir. Fail asli kusurlu ise olayın oluş şekli dikkate alınarak suçun kanunda belirlenen cezanın alt sınırından daha yukarısında bir ceza uygulanmalıdır. Fail tali kusurlu ise kanunda belirlenen cezanın alt sınırından ceza verilmelidir.

Taksirle adam öldürme suçunun cezası, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Taksirle adam öldürme neticesinde “iki veya daha fazla kişi ölmüş” veya “bir kişi ölmüş ve bir veya birden fazla kişi yaralanmışsa” suçun cezası 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır.

Bilinçli taksirle adam öldürme suçunun cezası ise yukarıdaki maddeye göre belirlenen cezanın 1/3’ten 1/2 oranına kadar arttırılmasıyla tespit edilir. Örneğin; taksirle adam öldürme neticesinde 3 yıl ceza alacak bir faile, bilinçli taksir halinde 4 yıl ile 4,5 yıl arası ceza verilebilir

Taksirle Adam Öldürme Suçu ve Cezanın Adli Para Cezasına Çevrilmesi

Taksirle adam öldürme suçu, “Adli Para Cezası” seçenek yaptırımı açısından özellikli bir durum arz etmektedir. Taksirle adam öldürme suçu nedeniyle yapılan yargılamada verilecek cezanın miktarı ne olursa olsun, isterse faile 15 yıl ceza verilsin, bu ceza koşulları varsa adli para cezasına çevrilebilir. Yani taksirli suçlarda cezanın adli para cezasına çevrilmesi açısından bir ceza süresi sınırı yoktur.

Bilinçli taksirle ölüme neden olma suçunda ise verilecek cezanın adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.

Taksirle adam öldürme, özellikle bilinçli taksirle adam öldürme suçu, fiilin vahameti ve cezanın miktarı nedeniyle savunmanın bir ağır ceza avukatı vasıtasıyla yapılması yararlı olacak bir suç türüdür.

Sağlıcakla ve hoşça kalın her ne kadar kalınabiliyorsa !...

SORU CEVAP

Vatandaş soruyor ?

Gece gündüz demeden hemen hemen her gün toplumun huzurunu kaçıran patlak egzozlu veya susturucuları çıkarılmış motosiklet ve otomobil ( 4 EGZOZLU )  sürücülerinin  ( adeta nöbetçi gibi  23.00- 24.00-01.00- 02.00- 03.00 dolaylarında) bilhassa ŞEHİT ÖMER FAYDALI Caddesindeki kamusal trafik teröründen ne zaman kurtulacağız?

Gezi ve dinlenme alanı olan GAZİPAŞA Caddesinde motosiklet kullanılma yasağına rağmen egzoz patlatıp yüksek gaz vererek dolaşılması esef verici bir olaydır!....

YALOVA HALKI BU ZULÜMÜ HAK EDİYOR MU ?

LÜTFEN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ BİLDİREREK KATKIDA BULUNUNUZ !....