TRAFİK ADABI 7 

 

e . SABIR

“ Sabır acıdır, meyvesi tatlıdır.” atasözü size neyi hatırlatıyor?

 Karşıdan karşıya geçen bir yaya için araçların beklemesi trafiğin sıkışmasına sebep olmaz mı? Bu konuda sürücünün sabırlı olup, beklemesi uygun mudur?

 Sabır, en kısa tanımıyla, zorluğa karşı göğüs germek anlamına gelmektedir. (Osmanlıca-

Türkçe Ansiklopedik Büyük Lügat)

Diğer bir deyişle, yaşanan olumsuz durumu kabullenmek, çözümü yönünde çaba sarf etmek ve uygulanan çözüm faaliyetlerinin sonucunu beklemektir. Zorlukların ilacı olarak da tarif edilmektedir sabır kavramı.

Şems-i Tebriz, “dikene bakıp gülü, geceye bakıp gündüzü tahayyül edebilmek” diye ifade etmektedir sabrı. (Şems-i Tebriz)

Mevlânâ, “hamdım, yandım, piştim, oldum elhamdülillah” der.

Çok bilinen bir atasözümüz ise “öfkenin sonu felaket, sabrın sonu selamet”

diyerek, sabrın önemini vurgulamaktadır.

Olaylar yalnızca bizim kontrolümüzde değildir. Yaşam çoğunlukla bizim dışımızdaki unsurlar tarafından yönlendirilir. Benzer şekilde trafik ortamı da her zaman sürücünün kontrolünde olan bir ortam değildir. Diğer yol kullanıcıları, yol ve hava koşulları gibi pek çok şeyin sürücünün kontrolü dışında gelişmesine neden olur.

Potansiyel olarak tehlikelerle ve beklenmedik olaylarla dolu olan ve sürücünün kontrolü dışında ki bu trafik ortamında zorluklarla sağlıklı bir şekilde baş etmek için SABIR olmazsa olmazdır.

Sabırlı olmak stresle baş etme konusunda da önemli bir özelliktir. Genel olarak, sabredemeyen kişilerin stresle de olumlu baş etme konusunda sorun yaşadıkları bilinmektedir.

Özetle sabır, bir şeyi telaş göstermeden bekleme anlamına gelmektedir. Hayatın  her alanında ihtiyaç duyulan sabır değeri trafik içinde çok daha büyük önem taşımaktadır.

Trafikte, kırmızı ışıkta beklemek, sabır gerektiren bir davranıştır. Ancak burada gösterilen sabır, kırmızı ışıkta geçmenin bir trafik kural ihlali olması ve bu ihlalin bir cezası olması nedenleri ile sürücüler için bir zorunluluk haline gelmiştir.

Önemli olan trafik içinde cezası olmayan durumlarda da sabır gösterebilmektir.

Çünkü; Sabrın sonu selamettir. (Atasözü)

Örnek 1:

Trafikte kırmızı ışıkta beklerken, ışık sarıya döner dönmez önündeki araca korna çalan sürücünün ışığın yeşile dönmesi için beklemeye 1 sn. sabrı olmadığını gösterir.

Çalınan bu korna öndeki sürücünün paniklemesine ve yola kontrolsüz çıkmasına sebep  olabilir.

Örnek 2:

Öndeki araç yolcu indirirken ya da yol kenarına park etmeye çalışırken, sabırla beklemek gereklidir. Bugün önünüzdeki araca sizin göstereceğiniz sabır, yarın siz aynı durumdayken size gösterilecektir.

Örnek 3:

Trafik sıkışıklığı kentlerimizin en büyük sorunlarından biridir. Böyle bir durumda  sabırsız davranıp, sürekli korna çalmak, trafiği açamayacağı gibi hem kendinizi hem de öndeki sürücüleri gürültü kirliliğine maruz bırakmaktan başka bir işe yaramayacaktır.

Örnek 4:

Bir sürücü olarak, yayalara, özellikle de yaşlı, çocuk, engelli yayalara sabır göstermek çok önemlidir. Bir yaya, yeşil ışık süresinde geçişini tamamlayamamış olabilir. Bu durumda korna çalarak, ya da el kol hareketleri ile yayayı çabuk geçmeye zorlamak yerine sürücünün sabretmesi gerekir. Yayayı bir an önce geçişini tamamlamaya zorlamak, onun yere düşmesine ya da paniğe kapılıp, kontrolsüzce davranmasına neden olabilir.

Bu durum hem yaya için hem de diğer sürücüler için olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Veya kendisine kırmızı ışık yandığı halde sabırsızlık göstererek yola çıkması, yayaların haklarını ihlal      ettiği gibi hayatlarını da tehlikeye atacaktır. Unutmamamız gerekir  ki;  “ En hayırlı vasıta sabırdır.”

 

SORU   YORUM   Vatandaş soruyor ?

Gece gündüz demeden hemen  her gün toplumun huzurunu kaçıran patlak egzozlu veya susturucuları çıkarılmış motosiklet veya otomobil ( İLAVE 4 EGZOZLU )  kullanan  sürücülerinin  (adeta nöbetçi gibi  23.00- 24.00- 01.00- 02.00- 03.00 dolaylarında ve günün her saatinde) bilhassa ŞEHİT ÖMER FAYDALI Caddesindeki kamusal trafik terörü ve zulümlerinden ne zaman kurtulacağız?

Gezi ve dinlenme alanı olan GAZİPAŞA Caddesinde “YAYALAŞTIRILMIŞ ALAN” olarak, araç kullanılma yasağına rağmen, egzoz patlatıp yüksek gaz vererek dolaşılması esef verici bir olaydır!...

YAYALAŞTIRILMIŞ ALANDA MOTOSİKLET VE BİSİKLETLER TRAFİĞE ÇIKABİLİR Mİ ?

Kamyon ve otobüslerin şehir içinde havalı korna kullanmaları yasak, ayıp ve saygısızlıktır!...

ÖNEMLİ NOT :   UZMANLAR  YALOVA ÖZEL HASTANESİNİN ANA GİRİŞ KAPISI ÖNÜNDEKİ YAYA GEÇİDİ İYİCE SİLİNMİŞ OLUP FONKSİYONUNU KAYBETMİŞTİR. İLGİLİLERE DUYURULUR !...

YALOVA HALKI BU ZULÜMÜ HAK EDİYOR MU ?

LÜTFEN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ BİLDİREREK KATKIDA BULUNUNUZ !....

 

Sağlıcakla ve hoşça kalın,her ne kadar kalınabiliyorsa !...