TRAFİK ADABI  8 

 

f. TRAFİK KÜLTÜRÜNDE BİRBİRİNİ UYARMA

 Trafik ihlali yaparak başka sürücülerin paniklemesine sebep olan sürücüyü uyarmak neden önemlidir?

 Birlikte yaşadığımız trafik ortamında, bir kişinin yaptığı olumlu ya da olumsuz bir davranış hepimizi etkiler. O kişinin belki de farkında bile olmadan yaptığı o davranış hiçbir suçu olmayan bir başka kişinin ölümüne, yaralanmasına ya da ömür boyu sakat kalmasına neden olabilir.

 Dolayısıyla, trafik içinde hatalı davranış sergileyen bir sürücüyü uyarmak hem o sürücünün hem de trafikteki diğer sürücülerin kaza yapma ya da olumsuz bir durum oluşturma riskini azaltacaktır. Ancak bu uyarı, nezaket ve saygı çerçevesinde yapılmalıdır.

Örnek 1:

Ters yönden gelen bir sürücüyü “Bu sokak tek yönlü, herhalde siz tek yön levhasını görmediniz, lütfen daha dikkatli olun” diyerek uyarmak, trafik içindeki vatandaşlık görevimizdir.

Örnek 2:

Patlak lastikli bir aracın sürücüsünü  uyarmak, fren veya  sinyal lambaları arızalı olan bir araç sürücüsünü  uyarmak !..

 

SORU   YORUM   Vatandaş soruyor ?

Gece gündüz demeden hemen  her gün toplumun huzurunu kaçıran patlak egzozlu veya susturucuları çıkarılmış motosiklet veya otomobil ( İLAVE 4 EGZOZLU )  kullanan  sürücülerinin  (adeta nöbetçi gibi  23.00- 24.00- 01.00- 02.00- 03.00 dolaylarında ve günün her saatinde) bilhassa ŞEHİT ÖMER FAYDALI Caddesindeki kamusal trafik terörü ve zulümlerinden ne zaman kurtulacağız?

Gezi ve dinlenme alanı olan GAZİPAŞA Caddesinde “YAYALAŞTIRILMIŞ ALAN” olarak, araç kullanılma yasağına rağmen, egzoz patlatıp yüksek gaz vererek dolaşılması esef verici bir olaydır!...

Kamyon ve otobüslerin şehir içinde havalı korna kullanmaları yasak, ayıp ve saygısızlıktır!...

ŞEHİT ÖMER FAYDALI CADDESİNDEKİ YAY GEÇİT ÇİZGİLERİ ( BİLHASSA  YALOVA HASTANESİ ÖNÜ )   TAMAMAMEN SİLİNMİŞ VE İŞE YARAMAZ DURUMDA !..  İLGİLİLERE DUYURU !....

YALOVA HALKI BU ZULÜMÜ HAK EDİYOR MU ?

LÜTFEN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ BİLDİREREK KATKIDA BULUNUNUZ !....

 SORU CEVAP

Sürücü, trafik içinde yapacağı bir kural ihlalinde kendisinin veya sevdiklerinin canını tehlikeye attığının farkında olmalıdır. Bu farklılığı kazanmak için yapılması gereken aşağıdakilerden hangisidir?

A. Kızsın ve yarışmacı bir  motivasyon ile araç kullanılması.

B. Karşılıklı saygının öncelikle başkasından beklenilmesi.

C.Kural ihlalinin sonucunda sadece maddi ceza olduğunun düşünülmesi.

D. Tehlikeli her kuralın altında yatan güvenlik gerekçelerinin sorgulanıp öğrenilmesi.

DOĞRU CEVAP :  D

Sağlıcakla ve hoşça kalın,her ne kadar kalınabiliyorsa !...                                  Yıldır BİLEN