Ağustos ayına girdiğimiz bu ay içinde , Cumhuriyetin ilanından önce yaşanmış bir dizi önemli olayın yıldönümlerini yaşayacağız. Bu önemli günleri hatırlamakta fayda var diye düşünmekteyim.

*Ağustos ayına isabet eden olayların bence en mühimi Erzurum Kongresidir. Kurtuluş mücadelesine doğru giden yolun en önemli adımlarından biri olan bu kongrede alınan kararlar makus talihimizin değişimesine sebep olmuştur.

5 Ağustos 1919 tarihinde Erzurum Kongresinde alınan kararları hatırlayalım;

Vatan bir bütündür, parçalanamaz.

Her türlü yabancı işgaline ve müdahalesine karşı millet hep birlikte direniş ve savunmaya geçecektir.

İstanbul Hükûmeti vatanın bağımsızlığını sağlayamazsa geçici bir hükûmet kurulacaktır. Bu hükûmet milli kongre tarafından seçilecektir. Kongre toplanmamış ise, bu seçimi Temsilciler Kurulu yapacaktır.

Kuva-yi Milliye'yi etkili, milli iradeyi hakim kılmak esastır.

Azınlıklara siyasi hakimiyetimizi ve sosyal dengemizi bozacak ayrıcalıklar verilemez. Ancak bu vatandaşların canları, malları ve ırzları her türlü saldırıdan korunacaktır.

Manda ve himaye kabul olunamaz.

Milli irade ve toplanan ulusal güçler padişahlık ve halifelik makamını kurtaracaktır.

Mebuslar Meclisi'nin derhal toplanmasına ve hükûmetin yaptığı işlerin milletçe kontrolüne çalışılacaktır.

Sömürgecilik amacı taşımayan devletlerden teknik, sanayi ve ekonomik yardım kabul edilebilir

*Ağustos ayı içinde yaşanmış bir başka önemli olay Serv antlaşmasıdır. Bir devletin parçalanmasına sebep olan bu hain anlaşmanın tarafları Türk Milletini tarih sahnesinden silmeye çalışmışlardır.

10 Ağustos 1920 Serv Antlaşması

I. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümeti arasında 10 Ağustos 1920'de Fransa'nın başkenti Paris'in 3 km batısındaki Sevr (Sèvres) banliyösünde bulunan Seramik Müzesi'nde (Musée National de Céramique) imzalanmış antlaşmadır.

Sevr Antlaşması’nı imzalayanların vatan haini ilan edilmesi, 19 Ağustos 1920 TBMM, Sevr Antlaşması nı imzalayanları vatan haini olarak ilan etti. (19 Ağustos 1920) Mustafa Kemal de ''... İdamımıza karar veren düşmanlarımıza karşı daha azimkarane ve daha kuvvetli mukavemet çarelerini düşünmek gerekir...'' diyerek Sevr Antlaşması na tepki gösterdi.

Bu antlaşmayı imzalayan İstanbul hükümetine ve İtilaf devletlerine karşı başlatılan mücadele , Kurtuluş Savaşı ile Başkomutan Mustafa Kemal önderliğinde içte ve dışta bulunan düşmanlara karşı 30 Ağustos 1922 günü büyük zaferle neticelenmiştir.

*Atatürk’ün Yalova’ya ilk geliş tarihi 19 Ağustos 1929 tarihidir. Bu tarihte Yalova için büyük önem taşımaktadır. Atatürk ‘’ BENİM KENTİMDİR ‘’ ifadesini sadece Yalova için kullanmıştır.

Daha pek çok önemli olayın yaşandığı Ağustos ayı içinde Yalova’da pek çok sanatsal ve kültürel etkinliklerle bu önemli olaylar anılacaktır. Yalova Musıki Derneği olarak 20 Ağustos tarihinde Barış Manço Anfi Tiyatroda ‘’ YÜRÜYEN KÖŞK ATATÜRK KONSERİ ‘’ vereceğiz, 30 Ağustos günü Çınarçık’ta ‘’ ZAFER BAYRAMI ‘’ etkinliğinde bir konser vereceğiz. Bu etkinliklerin dışında Ağustos ayı içinde Çanakkale TON TV. de canlı yayında Yalova’yı temsilen bir konser vereceğiz.