Birkaç yıl önce tanıştığımız çok değerli Oruç Güvenç hocamızla yapmış olduğumuz sohbetlerde kentimizde bir çalgı müzesi oluşturma fikri doğdu. Zaman içinde bu fikrimiz yavaş yavaş olgunlaşarak dönemin Yalova Belediyesi Kültür Müdürü Sadri Sadioğlu ile geliştirdiğimiz proje, Sadri hocanın görev değişikliği sebebiyle akamete uğradı. Fakat biz Musıki Derneği olarak başladığımız bütün işleri bitirme azmi içinde olduğumuzdan bu projemizi de kendi çabalarımızla yürütme gayretine girdik. Çalgı müzesi ve Müzik Kütüphanesi için elimizde nüve oluşturacak materyalimiz zaten vardı ve musıki çevremizin ulaşım mesafesinde olan sanatseverlerin bağışları ile adımlarımız hızlanmaya başladı.

Yalova’mıza kazandırılacak bu müze ve kütüphane Türkiye’nin sayılı müze ve kütüphanelerinden biri olacaktırve kentimizin sanat yaşamına ve turizm yaşamına olumlu katkıları olacaktır.İlk etapta Musıki Derneğimiz bünyesinde mevcut yerleşkemiz içinde oluşturacağımız müze ve kütüphane zaman içinde geliştirilerek Türkiye’nin en büyük çalgı müzesi ve müzik kütüphanesi olacaktır.Şu anki proje aşamasında, Çalgı Müzesine ‘’ Doç.Dr. ORUÇ GÜVENÇ ÇALGI MÜZESİ ‘’ ( ORUÇ BABA ÇALGI MÜZESİ ) , Müzik Kütüphanesine de ‘’ MESUDE ENGİN ÇAĞATAY MÜZİK KÜTÜPHANESİ ‘’ adını vermeyi düşünüyoruz.Bu konuda muhataplarımızla yapacağımız istişarelerden sonra isimlendirme aşamasını karara bağlayacağız.

Çalgı Müzesine Doç.Dr.Oruç Güvenç hocanın ismini verme arzumuzun iki sebebi var. Birincisi fikrin oluşumu hocamızın Sultanahmet’te bulunan TÜMATA çalışma salonunda toplamış olduğu çalgıların üzerimizdeki yapmıl olduğu tesirin etkisindendir.İkincisi de Oruç hocamızın ömrünü müzikterapi çalışmalarına adaması ve bu alanda dünyaya örnek olan çalışmalarıdır.Son bir kaç yıldır müzikterapi alanında ilimizde küçük çaplı çalışmalara başlamamızda hocamızın etkisi vardır.

Türkiye’de ilk çalgı müzesi, 1998 yılında İzmir Alsancak’ta açıldı. İzmir Sanat ve Eğitim Vakfı ( İKSEV ) tarafından 25 Mayıs 1998 yılında açılan çalgı müzesinin gerçekleşmesi, tanınmış kültür insanı Güner ÖZKAN’ın çabaları ile hayata geçmiştir.Güner ÖZKAN’ın bağışladığı 200 çalgıdan oluşan koleksiyonun yanında taş plak ve noatalar çalgı müzesi içinde yer almıştır.

Güner Özkan Türk dünyası müzik aletlerine ilgi duyduğu dönemler,de Dombra, kopuz,rebap,santur, kaşgar rebabı gibi o yıllarda Türkiye’de tanınmayan sazlarla ilgili araştırmalarına Oruç Güven yönetimindeki TÜMATA destek oldu.Orta Asya Türk Cumhuriyetleri henüz bağımsızlıklarına kavuşamadığından bu yıllarda Türk Dünyası çalgıları üzerine çalışma yapmakl oldukça zordu.

İKSEN Çalgı Müzesinin kuruluşunda da Doç Dr. Rahmi Oruç Güvenç hocamızın katkıları olmuştur. Yalova Çalgı Müzesi gerçekleşirse de bu müzenin kurulumunda da Oruç hocamızın katkıları olmuş olacaktır.

2015 yılının son aylarındaYalova Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün katkıları ile Yalova Musıki Derneği olarak TÜMATA gurubu ile Raif Dinçkök Kültür Merkezinde muhteşem bir konsere eşlik ettik. Bu konser Yalova’da bir ilk olarak tarihte yerini aldı. Konserin repertuarı özel olarak oluşturulmuştu. Ergenekon’dan günümüze uzanan bir musıki yolculuğu bestesini benim yapmış olduğum’’ Yalova’lı Yarim ‘’ isimli eserle tamamlanmıştı. Konser sonunda TÜMATA gurubunun çalgı kolleksiyonundan getirilmiş çalgılar konser bölüm arasında Fuayede sergilenmişti. Büyük ilgi gören çalgı sergisi Yalova’da açmayı planladığımız ÇALGI MÜZESİ ‘’ fikrimizin gelişmesine vesile olmuştur.