Kentlerin kültür sanat alanlarının varlığı şehirlerin adeta akciğerleri gibidir. Şehir o bölgelerin varlığı ile nefes alır ve solukların , insanlar bu alanlarda günlük sıkıntılarından , bunalımlarından arınır, temizlenir. Şehrin zehirli atmosferi , havası bu alanlarda filitre edilerek temizlenir. Bu alanların şehir üzerinde etkileri o kadar çok ki insan hangisini yazacağını sıraya koymakta zorlanıyor.

Son yıllarda gençlerimize musallat olan uyuşturucu belasını başımızdan def etmek için, gençlerin ilgisini çekebilecek kültürel ve sanatsal çalışmaların yaygınlaştırılması büyük önem taşımaktadır.

Polisiye tedbirler, uyuşturucu ile mücadelede büyük önem taşımaktadır, üreten ve satanların bertaraf edilmesi nin yanında ailelerin ve çoçukların bilinçlendirilmesi ve çoçukların boş zamanlarını sanatsal aktivitelerle geçirebileceği kültür sanat zeminlerinin varlığı çok mühimdir.

Bursa Kültür Park’ı örnek olarak verebiliriz. Bursa Kültür Park, Bursa şehrinin en işlevli alanlarından biridir, bu alan içinde Bursa Konservatuarı , Bursa Bandosu, Bursa Mehteranı, Bursa Büyükşehir Belediyesinin kültür sanat kurumları ve cafelerle gençlerin vakit geçirdikleri önemli bir noktadır.İnsanların yoğun ilgi gösterdikleri Bursa Kültür Park , en önemli sanatsal çalışmaların hazırlanıp , alt yapısının oluşturulduğu bir merkezdir. Şehir bu alanda üretilen aktivitelerle beslenmektedir. Kültür Park’ın üretimi ile Bursa, adeta Kültür ve Sanat çalışmaları ile ülke içindeki en önemli sanat şehirlerinden biri haline gelmiştir. Türkiye’nin önde gelen sanatçılarının büyük bölümü Bursa kökenlidir. Bursa medeniyet yönünde de diğer pek çok şehrimize fark atmıştır. Bu farkın temel sebeplerinden biri Kültür Sanat çalışmalarına verilen önemdir.

Yalova, kültür ve sanat çalışmaları ile öne çıkabilmiş bir şehir değildir. Küçük bir il olmanın dezavantajı ile kültür sanat faaliyetlerine ayırabilecek geniş maddi imkanlara sahip değildir. Ulusal ve Uluslararası ses getirecek boyutta etkinliklere imkan tanıyacak bütçeler uluşturulamıyor. Mevcut şartlarda folklor derneklerinin zor zahmet oluşturdukları bütçelerle kısıtlı etkinlikler yapılabiliyor. Bütçe dışında mekan sıkıntıları da öne çıkmaktadır.

Yalova’da sanatsal çeşitliğin gelişmesini sağlayabilecek bir çok sanat dalı mevcuttur , Resim, Heykel, Fotoğraf, Tiyatro gibi dallar mekan sıkıntısı yüzünden etkin çalışmalar yapamamaktadır. Folklor çalışmalarına sağlanan imkanlar biraz da bu alanlar için kullanılmalıdır. Kentlilik bilincinin gelişmesinde bütün bu alanların etkisi olacaktır.

YalovaAçık Hava Müzesi ve Kültür Sanat Derneklerinin bulunduğu alanlara ilaveten Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne kadar uzanan alanı ‘’ YALOVA KÜLTÜR SANAT PARKI ‘’ olarak değerlendirmelidir. Bu bölge iyi planlanarak harika bir alan haline getirilebilir.

Bu alanları Meclis kararı ile kültür sanat alanı olarak tescillemelidir. Bu alanlarda başka amaçlı yapıların oluşmasının önüne geçilmesi büyük önem taşımaktadır. Yalova Belediyesi bu alanlarda sanatsal çalışmaların yapılacağı mekanları modernize ederek güzel bir çalışmaya imza atabilir.Böylesine önemli ve güzel bir çalışmaya öncülük edecek olan Belediyemiz ülke genelinde takdir edilecektir.