Yıllardır bol nutuklu, boş söylemli Yalova gündemlerini sizlerle paylaşıp duruyoruz. Gerçekten el ile tutulur bir gelişme yaşadığımızda içimize sinen bir proje, bir yatırım duyduğumuzda heyecan basıyor benliğimize.


Yalova son günlerde böyle günler yaşıyor. Dolaştığımız, oturup kalktığımız yerlerde emeklisi, işçisi, esnafı, ticaret erbabı gelişmeleri soruyor, gündemi yakından takip ediyor. Yalova ekonomisine katkı verecek her gelişme ciddi ilgi çekiyor. Yıllardır belli grupların kontrolünde yaşanan istihdam nutukları artık itibarı da yitiriyor.


Yalova Tigem arazisi için çiçekçilerin talebinin sona yaklaşması müthiş bir destek gördü. Onaylanmasıyla birlikte bu bölgenin başlı başına rekreasyon alanına dönüşmesine neden olacak proje Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal’ın dikkatli takibinde. Başkan Koçal projenin çevresindeki düzenlemelerin önemine vurgu yapıyor. Tüm alanı birlikte değerlendirip, derenini ıslahı, dereağzının projelendirilmesi, gezi alanları otoparkı, sunum ve alışveriş mekânlarını bir bütün halinde düşünüyor ki, hayalin gerçekleşme süreci hiç te uzun değil.


Yalova’nın son günlerdeki gündemi ise hiç kuşkusuz arboretum. Her ne kadar siyasi tartışmaların ortasına düşen bir konumda olsa da arboretum ihaleleri tamamlanmış durumda. Şimdi önemli olan ve denetlenmesi gereken burada oluşacak yapı ve görüntünün hem Yalova’ya yakışması, hem de Yalova ekonomisine katkı vermesinin sağlanmasıdır. Turizmin Yalova’da ilk defa ciddi ve büyük bir yatırım yapmasını sağlayacak projenin ekonomik katma değer kadar yaratacağı istihdamda önemlidir.


Turizm ve çiçekçilik aynı anda ve bu bölgede bu anlamda da önem kazanıyor. Ancak bu yatırımlara emek gücü sağlamak için Yalova’nın yapması gerekenler var. Eğitim alanında bunun şimdiden hazırlığının yapılması gerekir. Lise ve üniversite düzeyinde ihtiyaç duyulacak yetişmiş elemanın hazırlanması Milli Eğitim ve Yalova Üniversitesi yönetimince şimdiden planlanmalıdır.


Sözünü etmiş iken Üniversite yönetiminin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Tigem arazisi içinde oluşturulacak Merkez Kampüsü ile ilgili merakları da bir nebze olsun ortadan kaldırdı. Üniversite’nin aynı bölgede yerleşecek olması Yalova’nın batısının nasıl şekilleneceğini de netleştiriyor.
Tüm bu gelişmelere Termal’deki turizm tahsisleri ve Termal-Gökçedere’deki turistik tesis inşaatlarını eklersek heyecan duymamak mümkün değil.


Batımızda bu gelişmeler yaşanırken doğumuzda durumun ne olduğunu da gözden kaçırmamak gerekir.
Çiçekçilik OSB’nin kamulaştırma problemi, bakanlığın toplulaştırma yetkisiyle çabuk aşılacak görülüyor. Bilişim OSB ile ilgili yaşanan gelişmeler bu projenin atıllıktan kurtulmasını sağlayacak bir boyuta yaklaşır. 


Tüm bunlara rağmen gereksiz tartışmanın ortasında kalan Çelikçiler oldu. İşbirliği- Güçbirliği kümeleşme modeliyle isimlerinde de konuyu Yalova’ya anlatmaya çalışan firmalar bakanlıkta destek ve itibar görürken Yalova kamuoyunda bazı kesimlerde anlamsız bir kuşkunun altında bırakıldılar.


Yalova’daki yöneticilerin kontrolünde olan yatırımları beceremeyip ya da kasıtlı engelleyip, yetkiyi başkalarına verme çabası Yalova’ya kazanç değil, zarar getirecektir.

- - - -