Müzik gerçek anlamda, insanı insan yapan en güzel sanat dalıdır. Uygarlığın gelişimi, müziğin gelişimi ile eş gider, çünkü müzik, insanı duygusal yönden geliştirdiği için onu daima iyiye, doğruya, güzele ve çalışmaya iten büyük bir gücü vardır.

Bireyleri ve toplumları biçimlendirme, değiştirme ve geliştirmede eğitim en etkili süreçtir. İnsanın kültürel bütünlüğünü sağlamada müziğin eğitim aracı olarak kullanılması tüm dünyada yaygınlık kazanmıştır. Bu çalışmada, müzik eğitiminin insan yaşamındaki yeri ve önemi artmıştır.

Toplumla etkileşip bütünleşen sanatların başında yer alır müzik. Bir milletin gelişmişlik düzeyini belirlemede müzik, önemli bir göstergedir. Toplumsal bir olgu olan müziğin geldiği nokta, toplumun geldiği noktayla paralellik gösterir.

Bireyler üzerinde sevgi, sorumluluk, yaratıcılık duygularının gelişmesini sağlayan müzik eğitiminin amacı, insana, müziği sevdirmekten başka müzik dinleme, yargılama becerisiyle birlikte insanın beğeni düzeyini yükseltmektir.

İnsanda güzellik duygusu oluşturmakla birlikte, aynı zamanda insanı düşündürmesi de gereken müzik sanatının amacını “tüm sanat dallarında olduğu gibi, öncelikle güzellik duygusunu oluşturmak, dolayısıyla, bu duygunun oluşmasını arzuladığı insan ruhuna uyarıcı bir etki yapabilmektir” Müzik insanda aşk, sevgi, dostluk gibi düşünceler yarattığı gibi; umutsuzluk, karamsarlık, kıskançlık gibi psikolojik sorunlar da ortaya çıkarabilir

Müzik yoluyla ruhsal durumu etkileme yöntemi, akıl bozukluğunun tedavisinde uygulanmıştır. Yatıştırıcı, heyecanlandırıcı, fantazi uyarıcı ya da başka özellikleri bakımından, belli müzik parçaları seçilir; hastalar bunları genellikle grup halinde dinlerler. Çocuklar arasında perküsyon grupları yahut daha sofistike müzik grupları kurulabilir; sonucunda gösterilen faaliyet, ruhsal bozukluğu olan çocuğu topluma alıştırmada yararlı olmaktadır.

Genel müzik eğitimi ile, müziğin zengin anlatım gücü, birleştiriciliği, insanlarımızın bütününe aşılanmalı, insanı yücelten bu değer ile birlikte gelişmiş bir toplum olma yolundaki adımlarımız hızlandırılmalıdır. Milli eğitim sistemi içinde müzik daha önemli bir yere oturmalı. Müzik eğitimine okul öncesi başlanmalı okul öncesi eğitim verebilecek eğitmenlerin yetiştirilmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır. Daha önceki yazılarında değinmiştin okul öncesi müzik eğitim çocuklarımızın genel gelişine çok önemli katkılar sunmaktadır. İşin ehli uzmanlar tarafından okul öncesi verilecek müzik eğitiminin önemine dikkat çekmemiz lazımdır.

Okul öncesi çocukları yönlendirdiğimiz Anaokulları ve kreşlerde bu işler uzmanlar tarafında yapılabilir. Önemli olan bu işin önemini anlamaktan geçiyor. Kısa vadede bu işin arzu edilen seviye gelmesini beklemek bir hayal gibi gözükebilir. Daha Milli eğitim sistemimiz sağlıklı bir sisteme oturtulamadığını düşününce, alınacak çok mesafenin olduğu aşikardır. Fakat ailelerin bu bilince erişmesi bu ihtiyacın giderilmesinde itici güç olacaktır. Merkezi ve yerel yönetimlerimiz halkımızın isteklerine karşılık vermek zorunda kalacaktır. Çocuklarımızın bilimsel ve sanatsal eğitimi her şeyden önce gelmektedir.