Müziğin bütün canlılara olumlu faydası var. Bugün sadece insanlara faydalarını başlıklar halinde sıralayacağım. Mucize etkilerin bence dikkate alınması gerek, insan sağlığına bu kadar faydalı ve önemli bir sanat dalından doyasıya faydalanmak gerekir.

*Müzik sadece bir hobi ve eğlence aracı değildir, şikayet konusu pek çok rahatsızlığınızın şifasıdır.

*Müziğin ruhun gıdası olduğunu biliyoruz, peki ya kalp? Massachusettes Hastanesi’nde kalp ameliyatı olan kişiler üzerinde yapılan araştırmada, müzik dinletilen guruptaki kişilerin diğer guruba göre çok daha hızlı iyileşme gösterdiği gözlenmiş.

*Dünyanın en ünlü terapistleri ve düşünürleri, müziğin gerekli ve önemli olduğu konusunda fikir birliğindedirler.

*Çocuklarda dikkat dağınıklığının tedavi edilmesinde müzik önemli bir araçtır. Herhangi bir enstrüman çalmaya çalışmak bu rahatsızlığı gidermede etkilidir.

*Çok eski çağlardan günümüze kadar farklı bedensel ve ruhsal hastalara müzikle tedavi yöntemleri geliştirilmiştir ve bu tedavi yöntemleri Osmanlı döneminde şifahaneler aracılığı ile hastaların derdine derman olmuştur.

*Grup halinde şarkı söylemek ruhunuzu iyileştirecek ve kalp ritminizin düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Grup halinde şarkı söylemek hem kalbinize hem de ruhunuza iyi gelecektir. Korolarda şarkı söylemek ruhunuza ve kalbinize şifa olacaktır.

*Sebebi bilinmeyen hastalıkların sebep olduğu ağrıların dindirilmesinde, hastalara klasik müzik dinletilmesinin etkili olduğu belirlenmiştir. Uzun süreli tedavi süreçlerinde müziğin moral verici yönü ilerde hastalara destek olmaktadır.

*Michigan Devlet Üniversitesi’nde yapılan araştırmada bağışıklık sistemimizde önemli bir yere sahip olan interleukin 1’in seviyesinin müzik ile arttığı belirlenmiştir. 15 dakikalık bir müzik dinletisi bile interleukin 1 seviyesini artırmaktadır.

*Felç sonucu beyin hasarı oluşan hastaların pek çoğunun bir müzik enstrümanı çalmayı öğrenerek eski becerilerini tekrar kazandığı yapılan çalışmalarla ispat edilmiştir.

*Yaşlıların yalnızlık ve depresyon sorunlarını çözmede ve hatta Alzheimer hastalarının gerçeklikten kopmamalarını sağlamak için müzik son derece faydalı olmaktadır. Bir müzik enstrümanı çalan yaşlıların, hem fiziki, hem de ruhsal açıdan diğer yaşlılara göre daha iyi durumda oldukları bilinmektedir.

*Afazi hastalarının tedavisine müzik ile başlanması da bizlerin ne kadar müzik canlısı yaratıklar olduğumuzun bir kanıtı. Uygulanan müzik terapileri ile belki kendinizi çok mutlu ve neşeli hissetmeyebilirsiniz ama, müziğin kendinizi daha az üzgün hissetmenize yardımcı olduğu kesin olarak kanıtlanmıştır.

Kısacası müzik ruhumuzun gıdası olduğu kadar, pek çok fiziki rahatsızlığımız için de faydalıdır.