Atatürk’ün Yalova’ya ilk geliş tarihi olan 19 Ağustos 1921 yılının yıldönümü ilimizde çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu seneki kutlamaların iki etkinliği farkındalık yarattı.

Solo Türk ekibinin nefes kesici gösterileri Yalova ve ilçelerinde büyük bir heyecan yarattı. 17 Ağustos 2017 günü yapılan ilk prova uçuşları etkinlikten haberi olmayan şehir halkını ilk önce korkuya düşürdü. Henüz 15 Temmuz olaylarının yarattığı travmayı tam olarak üzerinden atamayan insanlar heyecan  ve korkuya kapıldılar. Yalova Belediyesi tarafından  cep telefonlarına atılan kısa mesajla halk bilgilendirildi ve heyecan yatıştı. İkinci provanın olacağı bildirildiği için 18 Ağustos provaları  günlük yaşan etkilenmedi.

19 Ağustos 2017 cumartesi günü yapılan kutlama  uçuşu büyük beğeni ve ilgi topladı, tüm kent sahil kenarından gösteri uçuşlarını milli bir heyecan ve gururla  seyretti. Bende aynı duyguları taşıyarak sahil kenarında gösterileri izledim. Gösteriyi gerçekleştiren ekibi ve yerel yönetimi bu etkinlik için  kutluyorum.

İkinci sıra dışı kutlama, 20 Ağustos 2017 pazar akşamı Barış Manço Anfi Tiyatro’dan canlı yayın yapılarak tüm Türkiye’ye izlettirilen ‘’ YÜRÜYEN KÖŞK ATATÜRK KONSERİ’’ dir. Bu konseri sıra dışı kılan birinci unsur şu ana kadar Türkiye genelinde yapılan en geniş katılımlı bir koronun sahne almasıdır. Sahnede aynı anda 264 kişi koro halinde büyük bir başarı ile Atatürk’ün sevdiği eserlerden oluşan bir repertuarı sundular ve bu bir Türkiye rekoru olarak kayıtlara geçti.

Konsere toplam 14 koro, bir de Halk Dansları Topluluğu katıldı. Konserde 8 ayrı koro şefi’de ortaklaşa olarak koroyu yöneterek bir ilke imza attılar. Büyük bir uyum ve disiplin içinde bu kadar kalabalık bir koronun yüksek performansla canlı yayın yapması  izleyenler tarafından ayakta alkışlandı.

Tamamen amatör bir ruhla sahne alan korolar ve şefleri ,Yalova’dan çok güzel duygularla ayrılarak şehrimizde gördükleri misafirperverliği  yaşadıkları kentlere taşıyarak  Yalova’nın tanıtımına  katkı sunacaklardır. Bu kadar geniş katılımlı bir ekiple CANLI YAYINA ÇIKMAK çok riskli bir işti sonunda büyük bir  mahcubiyet doğabilirdi,  fakat Yalova Musıki Derneğinin 35 yıllık deneyimi sayesinde etkinlik hiçbir aksaklığa uğramadan büyük bir başarı ile tamamlandı.

Sahnenin hazırlanması , ses ve ışık sistemlerinin kurulması ilimizde faaliyet sürdüren firmaların gayretleri ile gayet başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Canlı yayın kayıtları elimize geçtiğinde gördük ki yayın görüntü ve  ses kaydı da arzuladığımız hedefe yakın olarak  gerçekleşmiş. Netice itibarıyla elimizde kalan ses ve görüntü kayıtları arşivlere geçecektir. Emek veren ses ,ışık ve yayın ekibine  teşekkür ediyorum. Daha iyisi olabilir miydi mutlaka olabilirdi, daha iyisi  teknik ekipmanların çoğaltılmasıyla sağlanabilirdi. Ne kadar çok teknik malzeme o kadar çok para demek . mütevazi  bir bütçeyle  en başarılı sunucun alındığına yürekten inanıyorum.  Küçük bir örnek olsun diye en yetkili ağızdan edindiğim bilgiyi paylaşayım. Bizim konserimizden bir hafta önce yapılan bir sanatçının konserinde sahne üstünde kullanılan teknik ekipman , bize sunulan teknik ekipmanın  hiç abartısız 30 katıydı.

Gönül arzu ederdi ki konser alanı hınca hınç dolsun. Ama bu etkinlik içerik olarak bir eğlence değildi, ciddi bir kutlamaydı , bu  kutlamanın ruhuna uygun ve belli değerlere  duyarlı sanattan anlayan gerçek izleyici kitlesinin konsere katılması koro ile aynı heyecanı yaşayarak  büyük bir coşku ile eserlere eşlik etmesi   bizleri çok  mutlu etmiştir. Konserin ilk bölümünün finalinde  koro ve bütün seyircilerin ayakta Cumhuriyet marşını okuması ise  hafızalardan uzun yıllar silinmeyecektir. Türkiye genelinde   başında  binlerce kişi bu konseri izleme şansını yakaladı.

Konser sıra dışıydı  ve izleyenler tarafından büyük beğeni aldı. Konuk koroların illerinde konseri  canlı yayından izleyen yüzlerce kişinin paylaşımları takdire şayandır.