Engellilerin sosyal hayata katılması adına yürütülen sosyal çalışmaların arttığı Yalova’da, tüm engellilerin sesi olacak ikinci bir simge isim var artık. 1999 depreminde enkaz altından çıkarak engelli basketbolunda kıtalararası şampiyonluğa kadar uzanan İsmail Ar’ın ardından, Yalova bir şampiyonu daha kazandı. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin Londra Olimpiyatları için paralimpik yüzmede tanıtım videosunda yer alan ‘azmin gücü’ Uğur Yumuk, 7 ay önce geldiği Yalova’da YOSK’a imza atarak gücünü artık halterde göstermeye hazırlanıyor. Genç sporcu, yüzme ile başladığı ilginç kariyer öyküsüne ilgi çekici bir yön vererek halterde ülkemize şampiyonluklar kazandırmak için hazırlıklarını sürdürüyor. Uğur’un bunu başarmamak için hiçbir sebebi yok, zira antrenmanlarda bile Türkiye rekorları kırıyor.

İşte Uğur Yumuk’un ağzından kendi hikayesi : 

K.B.– Ne zaman başladın bu spora?
Uğur Yumuk- İlk olarak Siirt’te başladım. O zaman 15 yaşındaydım, 10 yıl oldu. 2004’te Siirt kulübü adına yarıştım. 5 yıl orada yüzdüm. Sonrasında bana bir reklam teklifi geldi. Paraolimpik reklam filminde oynadım. 2010 olimpiyatlarının reklamını ben yaptım. Ondan sonra hemen İstanbul’dan transfer teklifi geldi, orada oynadım. 2 yıl orada oynadım. Oradan ABD’ye gittim, 40 gün orada kaldım ve turnuvaya katıldım. 4 ayrı turnuvaya katıldım, 3 tane altın madalya kazandım orada. Ondan sonra Siirt’e döndüm ve yüzmeyi bıraktım. Çünkü halterde daha iyi olduğum ortaya çıktı. Bana halterde Dünya şampiyonu olabilirsin, dediler. ‘Gücün ona daha yatkın dediler’ doktorlar orada. Şu an ona hazırlanıyorum. Yalova Ortopedikler Spor Kulübü’yle anlaştık. Avrupa Engelliler Şampiyonası’na hazırlanacağız. Milli takım seçmeleri var kamplara da gireceğiz. Başlayacağız artık halterde. Yüzmeyi artık sadece spor ve kondüsyon amaçlı yapacağım. 

K.B.– Amerika’da katıldığın yarış neydi?

Uğur Yumuk- Amerika’da katıldığım yarış hem yüzme, hem halter, hem de koşu idi. Onların özel advergames oyunları var. Her ülkeden bir sporcu çağırıyorlar, Türkiye’den de sadece beni çağırdılar. Tek Türk olarak ben gittim oraya. Her branşa katılmak zorunluydu zaten, gücün yettiğin kadar. Ben hepsini birden istedim orada, hepsine birden katılacağım dedim. Oklahoma City’de yapıldı. Yüzmede 2 tane, halterde 1 tane altın aldım. O zaman İstanbul Işıkspor adına katılmıştım. Ödül olarak iki tane protez bacak aldım 180 milyar değerinde. 

K.B.– Spora başlaman nasıl oldu?

Uğur Yumuk- Babamın teşvikiyle başladım. Rastgele bir gün spor amaçlı beni yüzmeye götürdü Siirt’te. Öylesine üzüldüm ki, antrenörün dikkatini çekmiş, bu neden spor yapmıyor diye. Bu neden spor yapmıyor diye. O da demiş ki, bilmiyorduk böyle doğunun göbeğinde, Siirt gibi bir yerde böyle bir şey olduğunu. Engellilerin spora yöneldiğini falan dedi. O da, bana bırakırsan bunu ilerletirim bu çocuğu ben. Orada öyle başladık. Ondan sonra devam ettim geliştirdim. Hemen zaten reklam filmine çağırdılar, beni seçmişler. Ama çağırdıklarında söyledim, o zaman daha milli takıma seçilmemiştim, benden tecrübeliler, daha iyiler var, neden onları seçmediniz dedim, daha yatkınsın dediler bana. Daha ilerisi gözüküyor bende, seni seçtik dediler. Ondan sonraki sene milli takıma seçildim, sonrasında hemen İstanbul’a transfer oldum. 2008’de milli takıma seçildim paralimpik yüzmede. 

K.B.– Halterde antrenmanda rekorlar kırıyormuşsun?

Uğur Yumuk - Artık bu sene haltere geçtim, göreceğiz. Şu anda kaldırdığım ağırlık milli takımı da geçiyor. Hiçbirinin haberi yok ama. Kendi kilomda 180 kg kaldırıyorum. Şu an Türkiye’de onu kaldıran yok. En fazla Türkiye’de rekor 165 kg. Şu an rekorları antrenmanlarda kırıyorum. 

K.B.– Diğer engelliler için moral olması amacıyla soruyorum, nedir tam olacak özrün?

Uğur Yumuk- Benim rahatsızlığım doğuştan. Ailemin akraba evliliğinden dolayı olabilir diye düşünüyorum, çünkü onlar akraba evliliği yapmışlar. Yani doğuştan özürlüyüm. Dizlerimden aşağısında özürüm. Doğduğumdan itibaren dizlerimden aşağısı çarpıktı, 2 ameliyat geçirdim ben milli takıma seçildikten sonra. Yurt dışındaki turnuvalara gidebilmek için benim protez kullanmam gerekiyordu. Ve çok iyiydim o zamanlar, hemen seçiliyordum. Turnuva Slovakya’da yapıldı. Slovakya’ya gitmem gerekiyordu. Çağırıldım, orada 1.olursan ameliyat ettireceğiz seni, dediler. Birinci oldum, hemen ameliyata aldılar. Orada protez bacaklar takıldı federasyon yaptırdı. Böyle başladık artık. 

K.B.– Antrenörlerin kimlerdi? 

Uğur Yumuk– İlk antrenörüm Halil Taş’tı Siirt’teyken. Osman Çullu milli takım antrenörümdü. Akif Sözeri İstanbul’daki antrenörüm oldu. Bana çok yardımcı oldular, sponsor buldular ABD’den bana. İki 3 yıl orada kaldım sonra tekrar Siirt’e döndüm. Ailem buraya gelince Yalova’ya geldim bende onların peşinden. Sonra halterde baktım rekor kırıyorum katılayım dedim. Burada YOSK’un başkanıyla görüştüm, ‘hemen seni transfer etmek istiyoruz’ dedi. 

Hedef milli takımda altın madalya

Eski milli  yüzücü şu anda  halterde Türkiye Şampiyonası’na hazırlanıyor. Hedeflediği Avrupa Engelliler Şampiyonası’nda milli takıma seçildikten sonra ve  bundan sonra Yalova Ortopedikler Spor Kulübü adına yarışacak.  Uğur Yumuk, “Çalışmalarıma antrenörüm  Tekin Toprak nezaretinde devam ediyorum. 2013 Türkiye  Şampiyonasına hazırlanarak tekrar milli takıma  seçilmek istiyorum.  Bundan sonra Yalova Ortopedikler Spor Kulübü adına adına  yarışacağım. Kulüp Başkanımız Alpaslan Erkoç’un desteğiyle bunu başaracağız. Sayın Valimiz Esengül Civelek’e ve milletvekilimiz Temel Coşkun’a da verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.