Böbreğinin ağrıdığını ifade eden hasta bir bayan ise hemen şu soruyu sorarım: “Doğum sancısı kadar şiddetli mi?”  Hasta eliyle bir yelpaze hareketi yaparak cevaplar:” Ben 2 doğum yaptım, bununki onlardan kat kat fazla!” Bu ifade böbrek ağrısını tam olarak anlatır bence..Bazı hastalar da iki elini de böğürlerine koyarak her iki böbreğinin de ağrıdığını ifade ederek başlar. Her iki böğürdeki bu tip künt ağrılardan yakınılıyorsa böbrek ağrısı olma ihtimali biraz uzaktır diye düşünmek gerekir. Böbreğin ağrısı için biz “kolik” terimini kullanırız. Yani insanı yılan gibi kıvrandıran ağrı “kolik” tanımının içine girer. Peki insanı böyle kıvrandıran ağrının sebebi nedir, neden künt değil de kıvrandıran tipte oluyor? Sebebi basit: taşlara bağlı tıkanmalarda böbreğin dış kısmındaki “kapsül” denilen anatomik yapı gerilir ve sonuçta oradaki ağrı reseptörleri uyarılır ve beyine ulaştırılır.
                Böbrek kaynaklı ağrı genellikle o taraftaki 12. kaburganın altında, kalça kemiğinin hemen dış kısmında yer alır. Söylediğimiz gibi böbrek kapsülünün akut gerilmesi ile ödemleşmesi ve üreterin tıkanmasına bağlı olarak gelişir. Ağrı belden öne doğru yayılarak karın üst kısmına, göbeğe yada testise veya vajene yansıyabilir. Ödeme bağlı ağrılar sabit iken tıkanmaya bağlı ağrıların yoğunluğu dalgalanma gösterir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi üreter tıkanmasına bağlı ağrılar tipik olarak “kolik” tarzındadır. İdrarın tıkanıklığı aşmak için böbreğin basıncını artırdığı zaman üreterin kasılması ile birlikte ağrının şiddeti de artar.
              Karaciğer, pankreas, mide, safra kesesi ve kalın barsak gibi çevredeki organların yakınlığı ve çölyak sinir paketinin refleks uyarılması sonucu böbrek kökenli ağrılarla beraber bulantı, kusma da görülebilir. Mide delinmesi ya da pankreas iltihabına bağlı ağrılar sırta doğru yayılabilir, ancak ağrı daha çok mide bölgesinde toplanır. Sindirim sistemine bağlı ağrılarda hasta hareketsiz kalmayı tercih ederken böbrek ağrısı çekenler kıvranır ve böbrek bölgesini eliyle tutar.
               Bu kadar tipik bir ağrı ile başvuran hastaya doğru tanı koymak için öncelikle üriner sistem grafisi çektirilir ve duruma göre tetkikler derinleştirilebilir.
                                                           NASIL  UYUYACAK
                Adam uykusuzluktan yakınmaktaydı. Birgün doktora gider ve derdini anlatır:
                “Doktor uykusuzluktan muzdaribim. Sabah oluyor gözüme uyku girmiyor.
                Doktor muayene eder ve bazı ilaçlar önerir. Ertesi günü kontrole çağırır. Hasta aynı terane ile “Yine gözümü kırpmadım doktor” deyince doktor gürler: “Gözünü kapamazsan nasıl uyuyacaksın kardeşim!”
                                                                                  *********************
                                                                                       dr. fikret solak