Seminerin açılış konuşmasını yapan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu, Yalova Üniversitesi olarak bölgede önemli konulardan bir tanesi de binaların deprem riskini azaltan yapıların öne çıkmasını önemsiyoruz. Türkiye çelik sanayide dünyada 10. olan bir ülke. Fakat yapısal çelikler Türkiye’de gerçek değerini bulamadı. Yalova Üniversitesi olarak yapısal çelikleri Türkiye gündemine taşımak istiyoruz. Yalova Üniversitesi’ne tahsis edilen TİGEM arazisinin ilk binasını çelik konstrüksiyon olarak yapacağız. Çelik konstrüksiyon binasının ihalesi yapıldı ve değerlendirme aşamasının son kademesine gelindi. Önümüzdeki hafta nihai değerlendirme yapılıp daha sonraki kademede de temel atma törenini hep beraber göreceğiz.”diyerek TİGEM arazisinin ilk binasının çelik konstrüksiyon olacağını belirtti.

Kavlak “Yalova Türkiye’nin en stratejik illeri içerisinde yer alacak”

Yalova Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Behram Kavlak konuşmasında, “Yalova’da özellikle son 5 yıldır çok ciddi bir değişim ve dönüşüm içindedir. Türkiye ölçeğinde bile büyük sayılacak birçok proje Yalova’da kendine yer bulmak için çok ciddi bir mücadele içerisindedir. Körfez Geçiş Köprüsü ve bağlantı yolları bilindiği üzere ihale Mobilbahis edildi. Kocaeli’ni Bursa’ya bağlayacak mevcut Yalova – Kocaeli yoluna paralel otoyol projesi de hazırlanmış durumdadır. Körfez Geçiş Köprüsü ve bağlantı yollarının bitmesi ile birlikte Yalova Türkiye’nin en stratejik illeri içerisinde yer alacaktır.”dedi.

Yardımcı, “Çelik ve Betonarme birbiri yerine kullanılabilir”

Türk Yapısal Çelik Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, “1779 yılında çelik ilk defa İngiltere’de köprü yapımında kullanılmıştır. Köprü halen daha kullanılıyor. Birbiri yerine kullanılabileceğini söyleyeceğimiz iki tane inşaat malzemesi var. Taşıyıcı sistem malzemesi olan çelik ve betonarmedir. Her birinin de birbirlerine göre üstünlükleri var. Tasarımcı kendi projesinin işlevine uygun malzemeyi seçmek durumunda ancak o zaman o tasarımın başarılı olduğundan veya özelliklerine göre bir malzeme seçilmiş olduğundan söz edebiliriz. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bu iki malzeme birbirinin yerine kullanılabilir. Seçime gelince tasarımcısın tasarımcının seçimini yapabilmesi için özelliklerini iyi bilip kendi tasarımına uygun olanı seçmesi gerek. Coğrafi koşullar, iklim nedenleri sizin malzemeniz içi ayıracağınız işletme giderleri malzemenin seçimi için önemli faktörlerdir.”dedi.

Editör: TE Bilişim