Yalova Güç Birliği Derneği’nin düzenlediği aylık sohbet ve değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. TEMA Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan, Mimarlar Odası eski Başkanı İsmail Hakkı Gültekin ve Ziraat Mühendisi Emin Ergün konuşmacı olarak katıldı. “Doğal yaşam ve temiz Yalova herşeyden önce gelir” görüşünün ön plana çıktığı toplantıda Yalova’daki içme suyu kaynaklar ve tarımsal üretim alanları mercek altına alındı.

Toplantı Yalova Güç Birliği Derneği Başkanı İlhami Başkan’ın konuşmasıyla başladı. Başkan, “Gelecek nesillere toprağı, havası, suyu pırıl pırıl tertemiz, doğal ortamları bozulmamış olarak yaşanabilir bir Yalova bırakmak istiyoruz. Bütün amacımız bu yöndedir. Samanlı Dağlarındaki Ormanlarımızı, İçerinde her türlü canlı hayatını barındıran derelerimizi ve denizlerimizi muhafaza etmeliyiz. Kirletilmesine müsaade etmemeliyiz.  Sivil toplum kuruluşları ile güç birliği yaparak kentimizi güzel günlere taşıyacağız. Diğer derneklerimizi birlikte olmaya, beraber hareket etmeye davet ediyoruz. Siyaset yapmıyoruz. Bizim için Doğa l yaşam ve Temiz Yalova her şeyden önce gelir” dedi.
 

“İçme suyu kaynakları kirletilmemeli”

Konuşmacılardan Tema Vakfı İl Temsilcisi Faruk Tezcan “Temanın 700 bin gönüllüsü ile cesaretle çevre konularında faaliyetlerini birleştirici bir güç olarak sürdürüyor. Yalova’nın çevre konularındaki en büyük problemi temiz içme suyu, atık sular ve kimyasal kirlilik ile kullanılamaz hale gelen sularımızdır. Hazırlanmakta olan 50 binlik planlar 2035 yılında Yalova’nın nüfusunu 640 bin olarak öngörüyor. Bu nüfusla birlikte gelecek sorunların başında susuzluk, katı atık sorunu, hava kirliliği, topraklarımızın OSB’lere verilmesi, ormanlarımızın tehdit altında olması gibi birçok sorunla karşılaşacağız şimdiden tedbirli olmalıyız. En önemli konulardan bir tanesi Yalova’nın içme suyu kaynağı Gökçe Barajı’nın etrafındaki kirletici unsurlardır. Gökçe Barajı etrafında maalesef iki adet balık çiftliği bulunmaktadır. Balık çiftliği yanına 30 adet bungalov ev yapımı gündemdedir. Su kaynakları koruma bandları ile kirletici unsurların önüne geçilecek kararlar alınmalıdır. Gelecek nüfusa göre yeni su kaynakları planlamaları yapmak zorundayız.” Şeklinde konuştu.

“Su kaynakları ve tarımsal topraklar yok oluyor”

Ziraat Mühendisi Emin Ergün ise küresel ısınma nedeniyle, su havzalarının olumsuz etkilendiğini ve yağışların yetersizleştiğini vurguladığı konuşmasında, “Yağış oranları her geçen gün düşüyor. Buda halkımızın su kullanımında bilinçlenmesini zorunlu hale getiriyor. İçme suyu kaynakları sınırsız değil. Aksine çok sınırlı durumda. Diğer yandan tarımsal üretimde kullanılan toprak varlığımızda her geçen gün azalıyor. Topraklarımıza mutlaka sahip çıkmalıyız. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde geliştirilen üstün verimli çeşitlerle Yalova’da çok gelir getiren bahçeler kurulabilir. Tarım alanlarımızın yok olmaktan kurtaracak yeni planlamalara ve kararlara ihtiyaç var.  5403 sayılı Toprak Koruma Kanununun güncelleştirilmesi ve titizlikle uygulanması şarttır” diye konuştu.

“1/50 binlik planda kimsenin fikri alınmadı”

1/50 binlik Çevre Düzeni Planına vurgu yapan Mimar İsmail Hakkı Gültekin, planlar yapılırken vatandaşların, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının yeterince fikrinin alınmadığını ifade etti. Gültekin, “Çok sık yapılan plan değişiklikleri olumsuz etkiler meydana getirir. Yalova bunu yaşayan ve olumsuz etkilenen bir il. Her sağlıklı kararların toplumun bütün kesimlerinin fikri ile alınabileceği gerçeği unutulmamalıdır. 1/50 binlik planda maalesef böyle bir hata yapıldı. Umarız ki bundan sonraki süreçlerde bu hata yapılmaz” dedi.

Konuşmaların ardından Yalova Güç Birliği Derneği bünyesinde 1/50 binlik plan takip ve izleme kurulu kuruldu. Kurul bundan sonraki süreci de mercek altına alacak.

Editör: TE Bilişim