Hersek Lagünü’nde yapılan araştırma neticesinde, 20 çift kara gagalı sumru tespit edildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yapılan değerlendirmede mevcut uluslararası öneme sahip sulak alanlar listesinde bulunmayan Hersek Lagünü’nde, ‘Biyolojik Çeşitlilik Araştırma Projesi’ kapsamında yapılan çalışmada, kıyı şeridinde 20 çiftlik kara gagalı sumru kolonisi tespit edildi.

Kara gagalı sumruların Gediz Deltası'ndan sonra Türkiye’de bilinen ikinci önemli üreme kolonisi olduğuna dikkat çekilerek,  kara gagalı sumru kolonisinin Hersek Lagünü’ne önemli kuş alanı (ÖKA) ve uluslararası öneme sahip sulak alan statüsünü kazandırabileceği ifade ediliyor.

Göç ve üreme dönemini kapsayan Mart-Temmuz ayları arasında 20 günde bir olmak üzere 6 kuş sayımı yapılan Lagünde, bu dönemde alanda 101 değişik kuş gözlendiği belirtildi. Bu türlerden sadece yedisinin alanda üreme yaptığı biliniyor. Lagün için kuş araştırmasının yanı sıra Literatür taraması, Flora çalışmaları, memeli çalışması, Hidroloji çalışması ve su kalitesi araştırması çalışmaları devam ediyor. Son yapılan su ürünleri çalışmasında Mugil Cephalus (Has Kefal), Liza Aurata (Sarıkulak Kefal) ve Dasyatis Pastinaca(Vatoz) türleri tespit edildiği belirtiliyor.
Editör: TE Bilişim