2013 Münih Güvenlik Zirvesi’nde İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın ardından ikinci oturumda konuşmayı İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi yaptı. Konuşması boyunca İran’ın üstün bir medeniyet olduğuna ve kendilerinin de bu medeniyetin mirasçıları olduklarına temas eden Salihi, İran’ın bölgede “altın kilit” ülke olduğunu söyledi.
 
“Kim ne derse desin, İran bölgenin altın anahtarıdır. Bazıları kabul etmese de biz bölgenin büyük oyuncusuyuz. Binlerce senelik İran Medeniyeti’nin de mirasçılarıyız. Ve bu günlerde İran’ın yıldızı parlamaya başladı, bu bir mübalağa değil, küresel güç oluyoruz. Siyasi bağımsızlığımız var. Bu İran insanının iradesiyle oldu, başkalarının bize verdiği yardım ile değil. Bu İran insanının iradesiyle oldu. Kaderimizi şekillendiriyoruz” dedi.
 
İran’ın nükleer çalışmaları hakkında konuşması beklenen Salihi, “Şimdi nükleer meseleyi konuşacak zamanımız yok, Mali ve Suriye hakkında konuşacağım” deyince salonda kahkahalar koptu. Moderatörün, “vakit veririz, buyrun” demesi üzerine konuşan Salihi, İran’ın nükleer çalışma yapma hakkının olduğunu ve buna kimsenin mani olamayacağını ifade etti.
 
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın dün İran ile görüşmeye sıcak baktıklarına dair ifadelerine cevap veren Salihi, “ABD ile daha önce defalarca görüştük. Ama hiçbir netice çıkmadı” dedi. “10 sene önce Bonn’da ABD ile görüştün, Afganistan’a dair. Ama Bush, İran’ı şeytan olarak gördü ve bu görüşmeden netice alınamadı. Bağdat’ta Amerikalılar ile defalarca görüştük, Amerikalıların samimi olmadıklarını gördük” diyen Salihi, nükleer çalışmalarına dair de görüşebileceklerini ancak bunun karşı tarafın ciddi ve samimi olmasıyla mümkün olabileceğini ifade etti. Salihi, “Biz İranlılar büyük medeniyet inşa etmiş akılcı ve bilge bir milletiz. Müzakereden kaçmayız. Düşman değil dost kazanmak isteriz. Ama istiklalimizi kimseye veremeyiz. İran’ı başkalarının gücüne tabi kılamayız. Tabii ki İran bölgenin en güçlü ülkesi olarak barıştan yanadır” dedi.
 
Konuşma sonrası ayaküstü kahve molasında İran Dışişleri Bakanı’nın konuşmasını değerlendiren gazeteciler, Salihi’nin sürekli propaganda yapıp işe yarar ifadelerde bulunmaktan kaçındığını konuştular.
Editör: TE Bilişim