Öğrencilerin zor şartlarda hayatta kalabilmeleri ve diğer insanlara da yardımcı olabilmelerini hedefleyen AFAD Yalova İl Müdürlüğü bu yönde geliştirdiği 2 günlük , "Zor Şartlarda Yürüyüş Ve Doğada Yön Bulma Eğitimi"ni hayata geçirdi.

Armutlu Dr. Enver Ören çok programlı lisesi, Çınarcık Çok Programlı Lisesi, Yalova Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi, Yalova Anadolu İmam Hatip Lisesi, ise Yalova Anadolu Lisesi, Çiftlikköy Anadolu Lisesi, AKSA Teknik Anadolu Lisesi, TGAŞ Denizcilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden 21 öğretmen ve 94 öğrenciden oluşan Okul Afet Timleri'nin katıldığı eğitimler Güneyköy-Kapılıçınar-Kurtköy arasında gerçekleştirildi. Toplamda 16 kilometre yol yürüyen öğrenci ve öğretmenler uygulamalı ve teorik eğitimler aldılar. Eğitimlere AFAD İl Müdürü Aziz Aksoy'da katıldı. Konuyla lgili bir açıklama yapan AFAD İl Müdürü Aksoy, "İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz olarak, ilimizde afet ve acil durumlarda oluşabilecek zararları azaltmak öğrencilerimize afet bilgi düzeyini arttırmak, gelecekte gönüllü arama ve kurtarma ekiplerine katılmalarına ön hazırlık yapmak ve arama kurtarma mesleğini tanıtmak amacıyla liselerde okul afet ekiplerini önceki yıllarda oluşturmuştuk.

Okul afet ekiplerindeki öğrenci ve idarecilerin afet bilinci kültürü ve eğitim faaliyetlerinin okullarında başlaması nedeniyle okul zamanı meydana gelebilecek afet durumlarında öğrencilerin neler yapmaları gerektiği uygulamalı olarak öğrenmeleri ve gerekli durumlarda aldıkları bilgilerle öğretmenlerini desteklemeleri meydana gelecek afet zararlarını en aza indirebilecek ve etkin müdahale kapasitelerini de artıracaktır.

Ayrıca, İlimiz doğal ve insan kaynaklı olmak üzere çeşitli türdeki afet risklerinin yüksek olduğu, demografik, yerleşim ve yapısal anlamda çeşitliliğe sahip bulunduğundan. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden edinilen deneyimler, afetlere hazırlıklı olma ve afet zararlarının azaltılması çalışmalarının etkin ve uygulanabilir olması için merkezi ve yerel yönetimlerin yanı sıra, özel sektör, STK’lar, gönüllü organizasyonlar ve vatandaşların da yer aldığı geniş katılımlı ve eşgüdüm içinde bir yapılanmanın gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.

Önceki yıllarda ilimizdeki liselerde yaklaşık 15’şer öğrenciden ve 1’er koordinatör öğretmenlerden oluşturduğumuz çeşitli etkinlikler ve yarışmalar düzenlediğimiz okul afet ekiplerimize bu kez de ‘Zor Şartlarda Yürüyüş Ve Doğada Yön Bulma Eğitimleri’ verdik. Eğitimlerde harita ve pusula kullanımı ile ilgili bilgilendirme yapılarak birlikte çalışma koordinasyon kurma ve ekip iletişimini güçlendirici oyunlar da oynatıldı.

Yalova UMKE’den 3 sağlık personeli olmak üzere İl AFAD Müdürlüğümüzden Arama Kurtarma Teknisyenlerimiz, Sosyal Hizmet Uzmanımız ve Sağlık Memurumuz ile toplamda 12 personelde bu eğitimlerde hazır bulundu. Okul Afet Timlerimizle olan eğitim ve aktivitelerimiz bundan sonra da devam edecek" dedi. 

Editör: TE Bilişim