Zeka gelişimine yardımcı olan oyunlar çocukların gözdesi oluyor. Yaz aylarında dahi Katamino, Mangala, Tangram,  Satranç, Koridor benzeri oyunlarla zaman geçiren çocuklar bu sayede eğlenirken gelişimlerini sürdürüyorlar. Zeka oyunlarının öğrenilmesi ve daha geniş kitlelere yayılmasını sağlamak adına kurulan Yalova Akıl ve Zeka Oyunları Kulübü ise Öncü Sokak’ta ki yerinde öğrencilerle buluşmayı sürdürüyor. Oldukça ciddi ilginin olduğu kulüp çocuklar kadar velilerinin de ilgisini çekiyor.

Akıl ve Zeka oyunlarının çocukların gelecek hayatları üzerinde de önemli olumlu etkilerinin olduğunu belirten kulüp yöneticileri Tarık Orhan ve Ömer Güner, “Dünyanın hemen hemen her yerinde anne ve babalar oyun zamanının çocuklar için verimli geçen zamanlar olmadığını düşünmüşler ve hep bu zamanın boşa sarf edildiğine inanmışlardır. Anne babalar bunun yanında, zor rekabet şartlarından dolayı, çocukların gelecekteki okul başarılarını garanti altına almak için çocukların oyun zamanlarını azaltmaya çalışarak, onları hep okulda görecekleri konulara yönlendirmeye çalışmışlardır ve halen de bunu yapmaya devam etmektedirler.

Ancak son araştırma sonuçları, anne ve babaların özellikle yaratıcı düşünmeyi ve zeka gelişimini sağlayan oyun zamanlarının çocukların gelecekteki okul başarısındaki katkısının önemini anlamaya çalışmaları gerektiğini vurguluyor. Son zamanlarda bu yönde ortaya çıkan veriler, araştırmalar, bilimsel makaleler ve kitaplar anne babaların dikkatini tüm dünyada yaratıcı oyunlar konusuna çekiyor. Hafıza ve zekayı geliştiren yaratıcı oyunlar çocukların hayatına yeni ve taze bir hava katacak gibi görünüyor. Gerçekten de yaratıcı oyunlar çocukların gelecekteki okul başarısını da garanti altına alacak faaliyetlerdir. Çünkü bu faaliyetler bir bakıma hem oyun, hem de bir çeşit öğrenmedir.

Normal oyunlar ve yaratıcı öğrenme oyunları iki ayrı sonuçlar doğuran iki farklı konsepttir. Normal oyunlar çocuğunuzun hayatının bir parçası olsa da, sizin beklediğiniz gibi hafıza ve zekayı geliştiren sonuçlar doğuran olaylar değiller. Bunun yanında yaratıcı oyunlar, çocuğun hayatında yaratıcı düşünme, mükemmelleşme, odaklanma, disipline olma, istek gücü, sosyal beceriler, kişisel sağlamlık, ileri düşünme becerileri ve kendine güven gibi katkılar sağlayan faaliyetlerdir” dediler.

 

Editör: TE Bilişim