Projenin tanıtımı amacıyla Yalova Üniversitesi Yalova Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda bir sunum yapan Yalova Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü 3.sınıf öğrencisi Songül Kılıç, Yalova’nın bir kesimini oluşturan Roman toplumunun sosyo-ekonomik problemlerine özellikle Roman gençlerin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik şartların yetersizliğine dikkat çekmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Kılıç, Roman gençlerin içinde bulunduğu şartlardan dolayı suça ve maddeye bulaşma riskinin yüksek olduğu ve bu soruna çözümler bulunması gerektiği noktasında fikirler üreten bu projenin ‘’Avrupa Birliği Gençlik Projesi’’ kapsamında projelendirmeye değer bulunduğunu belirtti.

Kılıç konuşmasında, “Proje kapsamında yapılan bütün etkinliklerde okula devamlılık ve uzun süreli eğitim görme noktasında imkân ve sosyo-ekonomik koşullara sahip olmayan Roman gençlere eğitimin önemini yansıtma ve onları eğitime teşvik etme noktasında bir takım çalışmalar yapılması öngörülmektedir’’ dedi. Ayrıca suça ve maddeye bulaşmama noktasında eğitimin önemi ile ilgili aile bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini, projenin bir diğer amacının da Roman çocukların sosyal dışlanmışlık ve ötekileştirilmelerden kaynaklı eğitim ve istihdamda çok fazla yer bulamama durumunun düzeltilmesi ve bu yöndeki algıların çeşitli faaliyet, eğitim ve çalışmalarla değiştirilmesi olduğunu ifade etti.

Proje hakkında konuşan Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rıza Abay,  günümüzde toplumu ilgilendiren sosyo- ekonomik problemlerin henüz büyümeden ve toplumda kopukluklar meydana gelmeden önlenmesi hususunun çok büyük önem arz ettiğini ifade ederek sosyal hizmetin ana hedefinin korumayı ve önlemeyi esas aldığını, söz konusu projenin toplumsal barışa ve kaynaşmaya katkısının büyük olacağına inancının sonsuz olduğunu  söyledi. Prof. Abay; projeye emek veren gençlere gereken desteğin verilmesi gerektiğini ifade etti.

Yalova Belediyesi Başkan Yardımcısı Hikmet Yavuz da konuşmasında öğrencilerin hayata geçirmekte olduğu sosyal sorumluluk projesine Yalova Belediyesi’nin sosyal belediyeciliğin bir gereği olarak her türlü lojistik ve donanım desteği vermeye hazır olduğunu belirtti.

Proje, Yalova’da 151 gün süreyle, ‘’Aynı Hava Aynı Nefes Aynı Ses’’ isimli gençlik gurubu tarafından ‘Roman Toplumu ve Ayrımcılıkla Mücadele’ temasıyla gerçekleştirilecek. Bu bağlamda Yalova Merkez Bağlarbaşı Mahallesi’nden suça maddeye bulaşmamış ve eğitim noktasında eksiklikleri, kişisel becerileriler konusunda yetenekleri olan 10 Roman çocuk ile proje hayata geçirilecek.
Editör: TE Bilişim