2 bin 261 proje arasından kabul edilen 320 proje arasına giren ‘Güneş Zamanı’, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretimin yaygınlaştırılarak güvenli şekilde kullanımını esas alıyor. Geleceğin yenilenebilir enerji uzmanları için 77 bin 512 Euro’luk hibe desteği verilen projenin yerel ortakları ise Bursa Veysel Karani EML. Projenin Avrupalı ortakları Almanya ve İsveç’ten okullar.

Türk, Alman ve İsveçli öğrencilerin ortak çalışması olacak

Çınarcık Çok Programlı Lisesi’nin 2012 Teklif Çağrısı Döneminde Leonardo da Vinci- Avrupa Birliği Mesleki Eğitim Programı Hareketlilik (Mobility) projeleri çerçevesinde sunduğu “Güneş Zamanı” adlı projeyi hayata geçirdiğini kaydeden Çınarcık Çok Programlı Lisesi Elektrik- Elektronik Teknoloji Öğretmeni Ahmet Çal, Almanya, İsveç ve Türkiye’den okulların ortaklığında gerçekleştirilecek projenin koordinatörlüğünü Ç.P.L olarak yapacaklarını belirtti.

77 bin 512 Euro’luk proje

Çal, “Projemiz temel olarak yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımının yaygınlaştırılmasını, bu kaynakların güvenilir, ekonomik ve kaliteli biçimde ekonomiye kazandırılmasını, kaynak çeşitliliğinin artırılmasını çevrenin korunmasını ve bu amaçların gerçekleştirilmesinde hizmet veren imalat sektörünün teknik eleman ihtiyacının karşılanmasını amaçlamaktadır. 77512 Euro’luk bir proje ve Eylül 2012’de başlayarak bir yıl sürecektir. Proje kapsamında okulumuzdan ve yerel ortağımız olan Bursa Veysel Karani Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinden 20’şer kişi olmak üzere 40 kişilik bir guruba Almanya ve İsveç’te güneş enerjisi sistemleri hakkında eğitim verilecek” diye konuştu.

“Yenilenebilir enerji uzmanları yetiştirmeyi hedefliyoruz”

Çınarcık Çok Programlı Lise Müdürü Vefa Sarıkaya, Elektrik- Elektronik Teknoloji sınıfınının yapmış olduğu “Güneş Zamanı” adlı proje ile kendilerini gururlandırdığını söyledi. Sarıkaya, “Bu proje ile yenilenebilir enerji uzmanları yetiştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye’de güneş enerjisinin kullanımında sıcak su elde edilmesi dışında az bilinmekte, tanıtımı yapılmamaktadır. Dolayısıyla bu konuda hizmet verecek mühendisler, müşavirlik ve Müteahhitlik firmaları ve ilgili sanayi gelişememektedir. Eğer dünyada söz sahibi olmak istiyorsanız teknolojiye yatırım yapmamız ve bu yatırımları yaparken bu konuda uzman kişilere ihtiyaç duymamız gerekir. Eylül ayında başlayan bu projenin çok verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Editör: TE Bilişim