Şaban Temuge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde gerçekleştirilen seminerin son gününde İl Millî Eğitim Müdürü Tosun, Davranış Bilimleri Uzmanı Prof. Dr. Tanıl Kılınç’ a ve seminere katılan tüm eğitim yöneticilerine teşekkür ederek, verimli bir eğitim öğretim yılı olması temennisinde bulundu.

Ardından seminerin son gününde Kılınç katılımcılara Durumsal Yönetimle ilgili şu bilgileri aktardı, “Beceri; bir kişinin eğitimle kazandığı bilgisinden, sahip olduğu deneyimlerinden, zekâsından ve doğuştan getirdiği kabiliyetlerden elde ettiği ‘yapabilme gücüdür’. Yapabilme, gerçekleştirebilme ve sonuçlandırabilme gücü yüksek olan kişileri ‘becerili’ olarak tanımlarız. Beceri “bütünleşik faktörlerden” kaynaklanan bir sonuçtur. Tek başına zekâ veya tek başına eğitim, tek başına deneyim ‘becerili olmak için’ yeterli değildir. ‘Yönetim becerilerinden’ söz ediyorsak, yönetim olgusunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlayan ‘etkenleri’ hatırlamamız gerekir. Hangi etkenleri başarılı bir şekilde gerçekleştirirsek ‘yönetim becerimiz yüksek’ algılanır? Bilim adamları bu soruya cevap aramışlar ve yetenek yelpazesinde yer alan çok sayıda beceriyi belirli başlıklar altında gruplandırarak ele almışlardır. Her düzeyden yöneticinin öncelikleri belirleme, yetki devretme, çalışanları güdüleme onların yetenek ve becerilerini geliştirme, örgütsel amaçları duyurma, düzen ve istikrarı sağlama gibi uygulamalarını kapsar. Beş yönetim işlevi (planlama, örgütleme, kadrolama, yürütme ve kontrol), yönetim ilkeleri, insan kaynakları yönetimi, stratejik yönetim ve toplam kalite yönetimi gibi uygulamalar bu grupta yer alır. Yönetim pozisyonuna yeni atanan kişilerde bu beceriye duyulan gereksinim yüksek iken aradan yıllar geçtikçe tecrübenin artmasıyla birlikte bu becerinin önemi azalmaya başlar. Çünkü yönetici artık işin gereklerini öğrenmiştir. Yorulmadan ve fazla zaman kaybetmeden işleri daha iyi idare etmeye başlarlar”

Seminer sonrasında Yalova Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun tarafından Davranış Bilimleri Uzmanı Prof. Dr. Tanıl Kılınç’ a çiçek takdim edildi.

Editör: TE Bilişim