1940 yılında kurulan ve 1954 yılına kadar öğretmen yetiştirmeye devam eden Köy Enstitülerinin kuruluşunun 74'ncü yılı da yurtta çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu kapsamda Yalova Eğitim İş Sendikası Yalova İl Temsilciliği de bir açıklama yaptı. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi;

"Köy Enstitüleri 1940 yılında kurulmuş ancak sonrasında Türkiye'nin aydınlanmasını istemeyen karşı devrimciler yüzünden 1954 yılında kapatılmıştır. Ülkemiz savaştan yeni çıkmış,halkın % sekseninin köylerde yaşadığı ,eğitimsiz,sanayisi cılız; özetle hastalıklı bir toplumdu.Bizler onları bu yüzden antibiyotiğe benzetiriz.Doktora gittiğinizde önce hastalığınızı teşhis eder, sonrasında size iki yada üç kutu antibiyotik verir ve uyarır:İlaçların tamamını bitirin.Yarıda bırakırsanız hastalık nükseder.Bugün yaşadıklarımız işte bu yarıda kesilen tedavinin sonuçlarıdır.

Eğitim İş olarak bizim sendikal takvimde 17 Nisan çok önemli bir yer tutar.Çünkü biz TÖS, TÖBDER geleneğini sürdürmek üzere örgütlendik.Yalnızca özlük ve demokratik haklarımızı savunmak için kurulmadık.TÖS genel başkanı Fakir Baykurt,üyelerine şunu söylemişti.Kurtuluş Savaşını zaferle sonuçlandıran askerlerimizin elleri silah tutmayı bilir ama kalem tutmayı bilmez.Onların bu savaşı nasıl kazandıklarını sizler kaleme alacaksınız.Ayrıca halka nasıl sömürüldüklerini anlatmak da onların göreviydi.İşte bu yüzden hedef haline geldiler.

Eğitim İş Sendikası olarak ülkemizde Köy Enstitülü öğretmenlerimizin başlattığı aydınlanma devrimini sürdüreceğiz"

 

Editör: TE Bilişim