Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından da desteklenen proje ilk Yalova'da hayata geçti. Yalova AFAD,  Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği ve Kocaeli Üniversitesi tarafından yürütülen projeyle engellilerin deprem öncesi, anı ve sonrasında ne yapmaları gerektiği hakkında bilgilendirilmeleri hedefleniyor. İlk aşamada çeşitli engel gruplarına eğitim verecek eğitmenlerin oluşturulması için adım atıldı.

Eğitimlere nasıl eğitim verilmesi gerektiği ise değişik engel gruplarından teşkil edilen 5'e kişilik engelli grubunun katılımı ile tespit edilmiş, diğer yandan Yalova genelindeki  engelli vatandaşın adres ve engel bilgileri de derlenerek, gerek çalışmayı yürüten dernek, gerekse Yalova Afet ve Acil Durum Müdürlüğü bünyesinde saklanıyor. Bu, bir afet durumunda ciddi katkılar sağlayacak. Enkaz altında kalmış işitme ve konuşma engelli bir vatandaşa artık, "Orada kimse var mı?" diye sorulmayacak.

Proje kapsamında engelli vatandaşlara afet eğitimi verecek 10 eğitmen yetiştirildi. Bu eğitmenlerden biri ise işitme engelli. İşitme engellilere eğitimi bu eğitmen verecek. 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren  engellilere ve ailelerine deprem anı ve sonrasında hayatta kalmanın yolları anlatılacak. Eğitimlerin Yalova'da tamamlanmasının ardından ülke genelindeki eğitimlerin verilmesine geçecek. Bu eğitimler ise Yalova AFAD ve Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği işbirliği içerisinde aşamalı olarak verilecek.

Bu Proje Türkiye'nin Projesi

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Yeni Yaşam Engelliler Derneği Başkanı Murat Arslanhan, "İlk Yalova'da uygulanan projenin aslında Türkiye'deki bütün engellilerin projesi Yalova olarak Türkiye’ye ışık tuttuk şimdi ise ilimizde bu eğitimi almayan engelli ve ailesi kalmayacak ve böylece proje tam amacına ulaşacak Türkiye'de engelli ve afet konusunda bir çalışma yok. Bir spastik engellinin evde alacağı tedbir ile bir bedensel engellinin evde alacağı tedbir aynı değil. Bunları yerinde inceleyip çözüm politikası üretmek lazım. Bir de nasıl eğitim verileceğinin metodunun incelenmesi lazım. Bunun yanında eğitici de yetiştirilmesi, ailenin bilinçlendirilmesi lazım. Bu konudaki ilk aşamayı bitirdik. Afet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, SHÇEK, belediye ve STK'larla işbirliği içerisinde bir çalışma yaptık. Nasıl bir eğitim verilmesi konusunda Kocaeli Üniversitesi ile birlikte çalışma yapıldı. İşitme, görme, bedensel ve zihinsel engelli 5'er kişi belirledik. İstişare yaptık. Onların fikirlerinden de yararlandık. İlimizde ulaşabildiğimiz bütün engelli ve ailesine Yalova AFAD ve dernek işbirliğinde eğitim vereceğiz. Bu vesile ile 1999 Marmara depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dilerim mekanları cennet olsun. Rabbim tekrar yaşatmasın" dedi.

 

Editör: TE Bilişim