Eğitim, OHSAS 18001:2007 Sistem Uzmanı Yılmaz Altaş tarafından iş sağlığı ve güvenliği sistemini kurmak, risklerini sistematik olarak tespit etmek ve yönetim altına almak isteyen kuruluş yöneticileri ve çalışanlarına verildi.

Kuruluşlarında iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemini kuracak, geliştirecek veya uygulayacak katılımcılara, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin şartlarını örnekler ile açıklandı. İş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin kurulması ve entegrasyonu aşamasında yapılan yanlışlıklar hakkında katılımcılar bilgilendirildi. Eğitimde, iş kazaları, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi temel esasları, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin kapsamı gibi konular üzerinde değinildi.

Altaş, “Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre yılda 270 milyon çalışan iş kazası geçirmekte, 160 milyon çalışan meslek hastalığına yakalanmakta,2 milyon çalışan da yaşamını yitirmektedir. Dünyada, iş kazaları yüzde 46, meslek hastalıkları yüzde 54 oranında iken, Türkiye’de iş kazaları yüzde 99, meslek hastalıkları yüzde 1 oranındadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporlarına göre iş kazaları bakımından Türkiye Avrupa’da birinci sırada yer alıyor.

Ülkemizde yılda ortalama 170 bin iş kazası meydana geldiği, iş kazalarında ölenlerinin sayısının bin 140, sakat kalanların 2 bin 850 kişi olduğu bilgileri yer aldı. Bu rakamların, her 43 saniyede bir iş kazası olurken, her 110 dakikada ölümlü bir iş kazası yaşandığı anlamına geldiği ifade edildi. İş kazalarının sadece yüzde 40 kadarı rapor edilmektedir.”dedi

“İlk ve son saatlerde iş kazaları daha fazla oluyor”

Çalışma saatleri içerisinde yaşanan iş kazalarında, 2006 yılı istatistiklerine göre kazaları mesainin başladığı ilk saatlerde daha fazla olduğunu söyleyen Yılmaz Altaş, iş kazalarının mesainin ortalarında azalıyor ve mesai sonunda yine arttığını belirtti. Altaş, “İş kazalarının çalışan sayılarına göre dağılımı bilinenin aksine farklı sonuçlar ortaya koyuyor.

Çalışan sayısının az olduğu işletmelerde iş kazaları daha fazla oluyor. Küçük işletmelerinin yöneticileri çalışanlarının sayılarının az olduğunu ve bu nedenle iş kazasının kendi işletmelerinde olmayacağını düşünseler de iş güvenliği büyük küçük her işletme için önemlidir ve personel sayısı 50’den az olan işletmelerde daha çok iş kazası olmaktadır.”dedi.

“Yaşı küçük olanlarda iş kazası, yaşı büyük olanlarda meslek hastalığı görülür”

Altaş, “Yaşı küçük olan çalışanlar daha fazla ölümlü iş kazası geçirmekte, yirmili yaşlarda olan çalışanlarda can kaybı diğer yaşlara göre daha fazla olmaktadır. Çalışanın yaşı ilerledikçe ölümlü kaza geçirme ihtimali azalmaktadır. Çalışanın yaşı arttıkça meslek hastalıklarının görülme oranı artmaktadır. Meslek hastalıklarının büyük kısmı 45 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Çalışanlarının yaşı ilerledikçe meslek hastalığına yakalanma veya ortaya çıkma oranı artmaktadır.”diye belirtti.

Editör: TE Bilişim