Okullarda kayıtlar açıldı. Her yıl olduğu gibi bu yılda, "Kayıt Parası" tartışması başladı. Bu konuda bir açıklama yapan Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü, bakanlığın bu konuda ki talimatının net olduğunu dile getirerek, hiç bir okulda kayıt parası istenmeyeceğini dile getirdi. Tosun, "Gençliğimiz geleceğimizin tohumlarıdır. Bizler çocuklarımızı geçmişte olan çevrenin gereklilikleriyle büyütme çabasına girdiğimiz zaman yanılgıya düşüyoruz. O nedenle gençlerimizi günümüz şartlarında onlara hitap edecek şekilde yetiştirmek gayretindeyiz. Bu gayreti sürdürürken vatana millete hayırlı bir nesil yetiştirmek en büyük amacımız. Çalışmalarımızı da bu yönde organize etmeye çalışıyoruz. Akademik başarı anlamında baktığımızda Yalova ilk 5'in içerisinde olan bir il. Bu başarı elbette ki bizim sorumluluğumuzu da arttırıyor. Biz aynı zamanda, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerde de çocuklarımızın enerjisini atabileceği fiziksel bir ortamın çalışmasını yapıyoruz" dedi.

"Okulun çevre ve veli ile ilişkisi çok önemlidir"
Okula ile velilerin ilişkisinin okullardaki başarı oranının arttırılmasında önemli olduğunu vurgulayan Tosun, "Biz okullarda kayıt parası altında bir paranın istenmesini çok uygun bulmuyoruz. Bakanlığımızın da bu konuda ki uyarıları çok nettir. Özellikle kayıt dönemlerinde 'Kayıt Parası' adı altında bir paranın toplanmasını istemiyoruz. Bu öğrenci velilerinin okullara katkı sağlamaması anlamına gelmez. Elbette ki okulun velisi, okulu odak noktasına alır ve okulun ihtiyaçlarına destek olmak isterse bu elbette reddedilmez. Okullara yapılacak yardımlarda tek şart gönüllülük esasına göre yapılmasıdır. Biz velilerimizin kendi rızası dışında okula ne adı altında olursa olsun parasal yardım yapmasını istemiyoruz.  Zaten gönüllülük esas olduğunda bir veli çocuğunun eğitim aldığı okula yardımın maddi boyutunu hiç düşünmüyor. Ama gönülsüz yapılan yardım 5 TL dahi olsa veli bundan huzursuz olduğunu dile getiriyor" dedi.

"Tüm okul idarecilerini uyardık"
Kayıt parası ile ilgili olarak tüm okul yöneticileri ve idarecilerinin uyarıldığını da dile getiren Yalova Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun, "Kayıt dönemindeyiz. Orta öğretim dahil tüm kayıtlar artık elektronik sistemden yapılıyor. Tercihler yapılıyor ve kayıtlar okul ekranına düşüyor. Bu gerçekleştiği andan itibaren öğrenci o okulun kayıtlı öğrencisi oluyor. Ancak bazı adres problemlerinden dolayı velilerin yaşadığı kaygılar oluyor. Bunun dışında adrese dayalı bir sistem olduğu için, öğrencilerimizin adreslerine uygun 1. sınıf, 5. sınıf ve sınav sonucuna göre 9. sınıfa kayıtları yapılıyor. O nedenle hiç bir velinin okula gidip kayıt için, kayıt parası vermem lazım endişesi taşımasına gerek yok. Ancak velilerimizin okulla ilişkileri çok önemlidir. Ben o nedenle velilerimizin okul aile birliklerine üye olmalarını da tavsiye ediyorum. Okullarda yapılacak olan tüm faaliyetlerde okul idaresi ile birlikte rol almalarını istiyorum. Okul ve okul aile birliği bir işbirliğine girmediği zaman okullarda bir takım eksiklikler ortaya çıkıyor. Okul müdürünün para toplamak gibi bir yetkisi yoktur. Okul Aile Birliği Yönetmeliğinde okul müdürü, müdür yardımcısı Okul Aile Birliğinde yer almaz. Alınacak kararlar, harcanacak paralar Okul Aile Birliklerince kararları alınarak mevzuata göre harcanır. O nedenle mevzuat net bir şekilde tarifini yapmışken zorla hiç bir veliden para talep edilmesi mümkün değildir. Tüm okul idarecilerimizi de bu konuda uyarıyoruz" şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilişim