Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından desteklenen, 11-19 Kasım 2013 tarihlerinde Köy Hayatı (A Village Life) projesi kapsamında Yalova’ya gelen Avrupalı gençler unutulmaz anılarla ülkelerine döndüler.

Yalova Gençlik Merkezi Gençlik Kulubü Derneği tarafından organize edilen projeye Türkiye, Bulgaristan, İtalya ve Slovenya’dan gençler katıldı. Köy hayatı ve Türk köy kültürünü tanımak amacıyla bir hafta Yalova’nın köylerini gezen gençler, Subaşı beldesinde kivi, Şenköyde zeytin topladılar. Güney köyde boynuzdan takıların yapıldığı atölyeleri ve Sugören köyünde halı dokuma tezgahlarını inceleyerek bilgi aldılar. Gacık ve Elmalık köylerinde tarihi hamam, 500 yıllık çınar ağacı ve ören yerlerini gezen proje ortakları ayrıca Termal kaplıcalarında Türk hamam kültürünü yaşayarak görme imkanı buldular. Gençlik Merkezinde düzenlenen sıra gecesi, halk oyunları gösterisi ve kına gecesinde unutulmaz anlar yaşayan gençler böylece Türk kültürünün detaylarını yaşadılar. 

Projeye katılmak için Slovenya’dan gelen Maja Tekavec Türkiye’ye ilk defa geldiğini, köylülerin misafirperverliğini unutamayacağını, projenin kendisi için verimli ve öğretici olduğunu ifade etti. Bulgaristan’dan katılan peyzaj mimarı Nikola Popkostadinov ise Yalova’nın çiçek bahçelerine ve seralarına hayran kaldığını dile getirdi.

Final gecesi sertifika töreninde konuşan proje sorumlusu Osman Gül, Köy Hayatı projesiyle Avrupalı ve Türk gençlerin yaptıkları kültür etkinliklerinin devam edeceğini, Yalovalı gençlerin de İtalya, Slovenya ve Bulgaristan’da benzer programlar yapacaklarını söyledi. Gül, konuşmasında, "Projeyi finanse eden Ulusal Ajansa, manevi desteklerinden dolayı Vali Esengül Civelek, Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal, Rektör Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cengiz Mete, Gençlik Merkezi Müdürü Selma Alacatlı ve köy muhtarlarına teşekkür ediyorum. Proje amacına ulaştı ve Avrupa'nın bir çok ülkesinden gelen misafirlerimiz burada Türk halkının köy kültürünü yerinde tanıma imkanı buldu" diye konuştu. 

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilişim