Yalova'da 2018/2019 eğitim ve öğretim yılının başlamasına az bir zaman kala okul forması satışları da hız kazandı. Okulların açılmasına sayılı günler kala velileri de çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılama telaşı sardı. Hal böyle olunca okul malzemesi satan işletmelerde de yoğunluk yaşanmaya başladı. Özellikle forma satan işletmeler bu yoğunluktan pay alıyor. İşyeri sahipleri bu yıl fiyatların geçen yıla göre çok artış göstermediğini, okul ürünlerini hemen hemen geçen seneyle aynı fiyatlardan sattıklarını ifade ederken, Yalova'da ki bazı mağazalar, velilere kolaylık sağlamak amacıyla çeşitli kampanyalar düzenliyor. Her okulun kendine özel kıyafetleri olduğunu dile getiren işletmeciler, "Okulların açılmasına çok az bir süre kaldı. Bizde esnaf olarak çocukların bütün araç ve gereçlerini temin edebilmeleri için hazırlıklarımızı tamamladık. Bütün okulların kıyafetleri mevcut. Fiyatlarımızda pek fazla zam yapmadık. Bizde velilerin mağdur olmasını istemiyoruz. Her çocuğun en iyi şekilde giyinip okula gitmesini istiyoruz. Bu yüzden gelen müşterilerimize elimizden geldiği kadar yardımda bulunmaya çalışıyoruz. Bizim hazırlıklarımız tamam müşterilerimizi bekliyoruz" diye konuştular.

Kırtasiyeler de yoğunluktan payını aldı

Diğer yandan yoğunluğun yaşandığı diğer bir nokta ise kırtasiyeler oluyor.  Öğrenciler ders araç ve gereçleri için kırtasiyecilerin yolunu tutuyor. Sezona hazır olduklarını belirten kırtasiyeciler, “Okulların başlaması ile kırtasiyelerde yoğunluk yaşanıyor asıl yoğunluk Pazartesi’den sonra başlayacak kırtasiye sezonunun bütün eğitim camiasına hayırlı olmasını diliyorum. Bütün tüketicilerden ricamız şudur çocuklarının sağlığını düşünerek merdiven altı ürünlere dikkat etmeleri gerekir. Çünkü çocukların sağlığı bir liradan daha değerlidir” dedi.

Okul alış verişine çıkan veliler ise, “Okulların açılması ile çocuklarının heyecanı başladı. Alışverişe çıktık, okul ihtiyaçlarını almak için. Torunum okula başlayacak hem heyecan var hem de stres” diye konuştu.

Ucuz çanta tehlike saçıyor

Yeni eğitim-öğretim yılı öncesi çocukları için okul ve kırtasiye malzemeleri temin etmek amacıyla çarşı pazar dolaşmaya başlayan öğrenci velilere önemli uyarı. Toptan alışverişin yapıldığı yerlerde 30 TL’den 130 TL’ye kadar çanta ve çeşitli kırtasiye malzemeleri bulmak mümkün. Ancak ucuz fiyata alınan okul ürünleri, çocukların sağlığını tehdit edebiliyor.

Kırtasiyeciler, düşük fiyatlardan satılan okul gereçlerinin özellikle küçük yaştaki çocukların sağlığını ciddi şekilde etkileyebileceğinin uzmanlarca tespit edildiğini söyledi.

Kırtasiye ürünlerinde kullanılan azo boyar ve fitalat adlı maddelerin çocuklar için zararlı olduğunu söyleyen uzmanlar en çok suluk ve beslenme çantalarının risk taşıdığını söylüyor. Ürün alırken üzerinde “CE” ve “EN 71” işaretlerinin ürünün güvenilir olduğu anlamına geldiğini kaydediyor. Velileri okul alışverişi konusunda uyaran kırtasiyeciler alınan ürünün satıcı, üretici ve ithalatçı bilgilerinin kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Kırtasiyeciler, piyasadaki Çin malı ürünlerin sağlığı tehdit ettiğini ve süslü ürünlerin dış görünüşüne inanılmamasının altını çiziyor

Çin malları başta olmak üzere, okul malzemeleri imalatında yoğunlukla yararlanılan plastik ürünlerde, atık plastiklerin kullanıldığını ifade eden kırtasiyeciler, plastiklerin yumuşatılması için kullanılan ''fitalat'' maddesinin kanser, böbrek ve karaciğer bozukluğu, hormon yapısı, büyüme ve metabolizma bozuklukluklarına yol açtığının duyurulduğunu dile getirdiler.  Plastiğin zararlarının uzmanlarca ortaya konulduğuna dikkati çeken kırtasiyeciler, şunları kaydetti: ''Türkiye'de kısırlık oranı geçmiş yıllara göre arttı. Uzmanlar, bu durumun baş aktörünün plastik katkı maddeleri ve diğer kanserojen maddelerin hayatımıza girmesi olduğunu belirtiyor. Plastiği hayatımızdan tümüyle çıkarmamız belki olanaksız. Ancak en azından anaokulu ve ilköğretim çağında bulunan, bu tür zararlı maddelerden yoğun şekilde etkilenen çocuklarımızı kaliteli ürün alarak bu etkiden kurtarabiliriz.''

Editör: TE Bilişim