Türkiye’de “Okul Sütü“ programı kapsamında 2011-2016 eğitim öğretim yılları arasında okullarda dağıtılan kutu süt sayısı 1 milyar 248 milyona ulaşırken, 6 milyon öğrenciye yönelik Mayıs’ta başlatılacak kuru üzüm dağıtımının ise perşembe günleri yapılması planlanıyor
Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, 2 Mayıs 2012’de Türkiye genelinde okullarda süt dağıtımının 5. yılını dolduracağını, mayısta ise kuru üzüm dağıtımına başlanacağını hatırlatarak, Okul Sütü programının amacının ‘anasınıfı ile ilkokul çağındaki öğrencilerin süt içme alışkanlığı kazanması, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması’ olduğunu söyledi. 
Program kapsamında, yıl içinde 16 hafta boyunca pazartesi, çarşamba ve cuma günleri süt dağıtımı yapıldığını ifade eden Gençoğlu, “Okul Sütü Programı, gıda ve sağlık politikalarının en önemli ayağını oluşturan toplum sağlığının korunması ve iyileştirilmesi hedeflerine ulaşmak için alınan en önemli kararlardan biridir. Program, kapsamı itibarıyla bu amaçla en geniş kitleye erişim sağlayan ilk ve tek uygulamadır” diye konuştu.
Gençoğlu, bu yıl 8 Şubat’tan dönem sonuna kadar 34 bin okulda 6 milyon öğrenciye 288 milyondan fazla kutu sütün verileceğini, böylece uygulamanın başladığı 2 Mayıs 2012’den itibaren dağıtılan toplam kutu süt miktarının 1 milyar 248 milyona ulaşacağını bildirdi. Programla ilgili iş ile işlemlerin daha sağlıklı yürütülmesi ve anlık takibi için hazırlanan Okul Sütü Modülü´ne dağıtımdan önce analiz sonuçlarının girildiğini, sütlerin bunlar görüldükten sonra okullarca teslim alındığını belirten Gençoğlu, “Her yıl programdan yararlanmak isteyen öğrenci sayımız artıyor. Velilerin de süt nedeniyle oluşabilecek laktoz intoleransıyla ilgili kaygılarının azalması ve öğrencilerin okul sütü içmek istemesi, bu artışta etkili oluyor” dedi.
Gençoğlu, 8 Nisan 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, bu yıl anaokulu, uygulama sınıfı, temel eğitim birinci kademe ilkokul öğrencilerine sağlıklı ara öğün tüketim alışkanlığı kazandırılması ile çocukların yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanması amacıyla kuru üzüm dağıtılacağını vurguladı. Kuru üzümün, süt dağıtımının yapılmadığı perşembe günleri 25 gramlık paketlerde öğrencilere verileceğini bildiren Gençoğlu, bu kapsamda kuru üzüm programından 81 il ve 957 ilçede 6 milyondan fazla öğrencinin yararlanmasının planlandığını kaydetti. Gençoğlu, kuru üzümlerin okullara sevkiyat hazırlığının başladığını ve Mayıs’ta tüm okullara ulaştırılmasıyla öğrencilere dağıtımın yapılacağını söyledi.
Nurten İLÇİN
Editör: TE Bilişim