Tüm yurtta olduğu gibi Yalova’da da okur yazar olmayan kimse kalmaması için çalışmalara hız veren Okuryazarlık Seferberliği İl Yürütme Kurulu Uygulama Oteli'nde toplandı. Kurula başkanlık eden Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, “Halen 1.9 olan okuma yazması olmayan oranını ‘0’a indirme hedefindeyiz” dedi.
Uygulama Oteli Okuryazarlık Seferberliği İl Yürütme Kurulu toplantısına ev sahipliği yaptı. Yalova Valisi Tuğba Yılmaz başkanlığında toplanan kurulda ilgili kurum müdürleri de yer aldı. Kurulun açılışında konuşan Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ise, “Yalova'da okuma-yazma bilmeyen kişi sayısı yüzde 1,9’dir. 1 aylık çalışma sonucunda yaklaşık 200 kursiyere ulaştık. Hedefimiz bu oranı sıfıra çekmek.  Anayasa'da yer alan eğitim hakkı ve bilhassa yetişkin okuma yazma eğitimi hayat boyu öğrenmenin temelini oluşturmaktadır. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Eşi Emine Erdoğan himayelerinde ülkemizde herhangi bir nedenle eğitim öğretim hakkından yararlanamayan veya temel eğitimini tamamlayamayan vatandaşlarımızın okuryazar hale gelebilmeleri ve yarım kalan eğitimlerini tamamlayabilmeleri için Okuryazarlık Seferberliği başlatılmıştır. Seferberlik kapsamında okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızın birinci kademe yetişkin okuma yazma kurslarına katılmaları sağlanarak okuryazar hale getirilmesi ve ilkokul düzeyinde öğrenim görmelerini sağlayacak olan ikinci kademe yetişkin okuma yazma kurslarına yönlendirilmesi amaçlanıyor. Yürütme Kurulu tarafından okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızın okuma yazma öğrenmesi için acil eylem planı da hazırlandı" dedi.
Vali Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Seferberlik kapsamında tüm planlamaların tamamlandığını söyleyen Vali Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Eylem planında, saha taraması yapıldı. Bilgilendirme ve duyurular, 165 okulda öğrencilere ve velilere yönelik bilgilendirmeler ile Halk Eğitim Merkezileri tarafından yetişkinlere yönelik tanıtımlar yapıldı. İl Müftülüğü ile işbirliğine gidilerek hutbe ve vaazlarda gerekli duyurular yapıldı. 1000 adet broşür ve afiş bastırılarak il genelinde dağıtıldı. Halk Eğitim Merkezlerinde okuryazarlık sınıfları oluşturularak kurs, öğretmen ve sınıf planlamaları yapıldı. 2016-2017 eğitim öğretim yılında Yalova genelinde Halk Eğitim Merkezleri tarafından 231 adet Okur Yazarlık kursu açıldı. Bu kurslarda 764 (Kadın 572, Erkek 192) vatandaşımız eğitim alarak ‘Okur Yazarlık Belgesi' sahibi oldu. Yalova'da Okuma Yazma Seferberliği kapsamında bir önceki yıla oranla okuma yazma bilmeyenlerin oranı Türkiye genelinde yüzde 3,11 iken Yalova’da yüzde 1,9 olarak biliniyor. Yalova'da herhangi bir köyde 1 kişi bile kurs istiyorsa o kurs o köyde açılacak. Sayı kısıtlaması yok. İl Yürütme Kurulu'nun öz verili bir şekilde çalışacağından hiçbir şüphem yok. Kurul üyelerine gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum”
Okuma-yazma seferberliği kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından ev ev tarama yapılıyor. Muhtarlar ise köy ve mahallelerinde saha çalışması yapıyor.  İl Müftülüğü tarafından seferberlik ile ilgili camilerde vaaz ve sohbetler veriliyor. Halk Eğitim Merkezleri tarafından ise kurslar açılarak, okuma-yazma bilmeyen kişi sayısının Yalova'da en aza indirilmesi hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim