Saffet Çam Ortaokulu’nda düzenlenen tören; AKP Yalova milletvekili Temel Coşkun, Yalova Valisi Esengül Civelek, il müdürlerinin ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleşti. Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Yalova Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, ormanların doğa için hayati önem taşıdığına dikkat çekerek  “Her yıl Birleşmiş Milletler tarafından dünya ormanlarının korunması, insanlığın ormana olan gereksiniminin anlatılması amacı ile kuzey ve güney yarıkürelerin her ikisinde gece ve gündüzün birbirine eşit olduğu ve güneyde sonbaharın, kuzeyde ilkbaharın başladığı dönence Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanır. Yılanboyun adı verilen kuş türü bir zamanlar Amik Gölü’nde yaşardı, göl kurutulunca sayıları tükenmiştir. Anadolu Parsı da artık yaşamıyor. Orman olmazsa kuşlar da olmaz. Peki ya kuşlar olmazsa, evet kuşlar olmazsa tüm kara parçalarının üzeri yalnızca bir yılda bir metre kalınlığında sivrisinekle kaplanır. Türkiye’de  dokuz bin bitki türü bulunmaktadır.Bu bitki türlerinin üç bini sadece Anadolu’da bulunur.Bu tür bitkilere endemik bitkiler denir.Bilim insanları bu durumu biyostratejik güç olarak açıklar.Bir hektar büyüklüğünde kayın ormanı yılda 15.6 ton, meşe ormanı yılda 11.5 ton, çam ormanı yılda 10.3 ton oksijen üretir.55 yaşında ve bir hektar büyüklüğünde bir ladin ormanı bir yılda 42 ton tozu yutar.Çok sıcak günlerde hava sıcaklığını 5-8.5 derece düşürür.Kışın sıcaklığı 1.6-2.8  derece yükselterek, hava koşullarını dengeler.Çarpık sanayileşme ve kentleşme, hızlı nüfus artışı, yangın, toplumsal ve siyasal bilinç yetersizliği, eğitim ve deneyim yetersizliği ormanların yok edilmesi yüzünden toprakla dolan baraj gölleri yüzünden dünyadaki yıllık enerji kaybı 6 milyar $’dır.Ülkemizde sadece buğday tarlalarından erezyonla götürülen toprak kayıpları yılda 250 gr’lık 100.000.000 ekmek değerindedir.Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez’ “ diye konuştu.

Törende bir konuşma yapan AKP Yalova milletvekili Temel Coşkun, ormanların geleceğimiz olduğuna vurgu yaparak, “ Yalova %60’ı ormanlarla kaplı, yeşil ve denizin buluştuğu muhteşem doğaya sahip bir kentimiz. Allah bu kente tüm bu güzellikleri bahşetmiş. Orman İşletme Müdürlüğümüz de yaptığı çalışmalarla ekilen fidan sayısını her geçen gün arttırmakta. İktidar olarak da milyonlara varan ağaç dikimi ile yeşil bir çevre hedefi ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Yalova Valisi Esengül Civelek ise konuşmasında; ormanların dünyanın akciğerleri olduğuna vurgu yaparak, “Yalova gibi %60’ı ormanlarla kaplı bir havası temiz bir ilde yaşıyoruz. Ormanlarımızı korumak amacı ile gerçekleştirilen etkinlikler için Orman İşletme Müdürlüğümüze teşekkür ederim” dedi.

Konuşmaların ardından ‘Ormancılık Haftası ve Ağaç Bayramı’ kapsamında düzenlenen Kompozisyon ve Resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. ‘Ormanın Faydaları ve  Ağaç Sevgisi’ konusunda ortaokullar arasında düzenlenen Kompozisyon yarışmasında; Çiftlikköy Sultaniye Şehit Baçerettin Özgür Ortaokulu’ndan Burcu Lök birinci, Özel Yüce bilgili Ortaokulu’ndan Cemre Karabacak ikinci, Sultaniye Şehit Baçerettin Özgür Ortaokulu’ndan Çiğdem Altuntaş üçüncülüğü aldı. İlkokullar arasında düzenlenen resim yarışmasında ise birinciliği 75.yıl Ziya Gökalp İlkokulu’ndan Tuna Güngör, ikinciliği Özel Yüce bilgili İlkokulu’ndan Beyza Öztabak ve üçüncülüğü ise Atatürk İlkokulu’ndan Zeynep Sude Yıldırım kazandı.

Editör: TE Bilişim